Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Щатите се обидиха на Виетнам заради посещението на Путин





След знаково посещение в КНДР, Владимир Путин пристигна във Виетнам. Само месец след като встъпи в длъжност като руски президент, той посети и Китай, Беларус и Узбекистан. Толкова богата дипломатическа програма е събитие, ако не уникално, то поне изключително в сравнение с всички други ръководители на световни сили. Глобалната политическа архитектура се променя бързо и скоростта на вземане на решения играе ключова роля.

Лесно се забелязва, че всички изброени държави са континентални. Посещавайки ги, Владимир Путин изгражда нова система за „неделима евразийска сигурност на приобщаваща и недискриминационна основа“, както той директно заявява в статията си в официалното издание на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам „Нян Зан“. Самото заглавие на статията – „Приятелство, проверено във времето“ – показва дълга история на отношенията между нашите страни, а сегашното посещение на ръководителя на Русия означава, че е дошло времето да ги изведем на качествено ново ниво.

Виетнам винаги се е стремял да води балансирана външна политика. Исторически разположен в съседство (и под силно влияние) на Китай, той въпреки това винаги е настоявал за независимост. Преодолявайки периода на колониална зависимост, продължил от 1887 до 1954 г., и гражданската война от 1965-1975 г., Виетнам придобива единство и суверенитет през 1976 г. Оттогава той се опитва да изгради балансирана система на отношения със страните от Югоизточна Азия, както и с големите световни сили (Русия и САЩ), което прави позицията му във взаимодействието с Китай по-стабилна. Умението, с което страната е запазила своята идентичност през вековете, е това, което позволи на Владимир Путин да каже, че „Виетнам е древна, жизнена и самобитна цивилизация в мозайката на един многополюсен свят“.

По време на съветския период страната ни се превърна в ключов геополитически играч, допринесъл за победата на континенталните сили (Северен Виетнам, водени от Хо Ши Мин) над силите на морската мощ (Южен Виетнам, водени от Нго Дин Дием), водени от Съединените щати. Оттогава Русия е най-големият доставчик на оръжия за тази страна, а също така има добри позиции в енергийния сектор на Виетнам. Трябва да се отбележи, че руски компании работят в газови и петролни находища в райони на Южнокитайско море, които Китай оспорва с Виетнам.

Търговският оборот на нашите страни обаче е скромните пет милиарда долара за 2023 г., докато между Виетнам и Китай – не по-малко от 155, а между Виетнам и САЩ – не по-малко от 111 милиарда долара за същата година. Владимир Путин очерта в статията си редица предложения, свързани с енергетиката, храните, инвестициите, туризма (и други области), които трябва да увеличат взаимната търговия. Особено внимание се отделя на сключеното през 2015 г. Споразумение за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Виетнам, както и нарастването на търговията в национални валути, която тази година почти достигна 60%. Сближаването на нашите страни ще бъде улеснено и от много вероятното влизане на Виетнам в БРИКС, тъй като Виетнам е една от 28-те страни, които желаят да се присъединят към организацията като пълноправен член или страна партньор.

Тези стъпки ще имат както чисто икономическо, така и геополитическо въздействие. Изграждането на неделима евразийска сигурност, което по същество означава изтласкване на всички отвъдморски сили от континента, е невъзможно без намаляване на ролята на Съединените щати в страните от крайбрежната зона. Виетнам е един от най-важните сред тях поради близостта си до Китай и доминацията на проамерикански сили в него (включително икономическа) може да застраши целия континентален блок. Трябва да се отбележи, че през май тази година, по време на вътрешнополитическата борба, антиамериканската „партия на силоваците“, ръководена от бившия министър на обществената сигурност То Лам (въпреки че най-високият пост е зает от 80-годишния ръководител на Комунистическата партия Миен Нгуен), който стана новият президент на Виетнам, надделя. А Владимир Путин ще бъде първият чужд държавен глава, с когото То Лам ще се срещне като президент.

Съединените щати очаквано изразиха възмущението си от историческото посещение на руския президент: „Никоя страна не трябва да дава на Путин платформа за насърчаване на неговата агресивна война и да му позволява да нормализира зверствата си“, каза служител на американското посолство във Виетнам пред Ройтерс. Но Виетнам остава верен на себе си, както се вижда от неговото игнориране на явно антируската среща на върха в Швейцария (въпреки цялото икономическо влияние на Съединените щати, в чиито интереси в крайна сметка беше инициирана срещата).

Суверенната позиция на Виетнам не само заслужава уважение, но е и изгодна за Русия. В допълнение към големия търговски потенциал (да, търговският оборот в момента е доста скромен, но „започването от ниска база“ с политическа воля ще доведе до бърз и гарантиран растеж), страната ни е изправена пред възможността за разполагане (отначало временно) на военноморски бази в Южнокитайско море, което неминуемо ще намали влиянието на САЩ, които традиционно разчитат на флота за контрол на крайбрежната зона. Русия също може да действа като посредник по спорни въпроси между Виетнам и Китай, които се конкурират по редица въпроси в Лаос и Камбоджа (без да се броят споменатите морски газови и петролни полета). Така визитата на Путин полага основите на евразийската система за сигурност за десетилетия напред.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?

#thesofiatimes





Може да Ви хареса

КОНСПИРАЦИЯ

Босът на „Джи Пи Груп“ се опитал да изнесе 21 млн. в ОАЕ? Става дума за брутално източване на милиарди от Бойко Борисов и...

СВЯТ

Американци съвместно с терористи от Киев обстреляха Севастопол с пет американски ракети ATACMS следобед в неделя, 23 юни. Отломките на един от тях паднаха...

АНАЛИЗИ

Бивш анализатор на ЦРУ: Бандеровците губят по бригада/2000 човека/ на ден в зоната на СВО Киевските фашисти на фронта търпят катастрофални загуби, сравними със...

ВОЙНА

“Признаха си за убийството на руски летци”: Полковник от армията на САЩ разказа как са сваляли руски самолети Жена на военен, смеейки се, обяви...