Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЛОГ

Цената на срещата с Тръмп вече е солена, а ще става още по-солена





Дълго медитирах върху съвместното изявление на правителствата България и САЩ след срещата на Бойко Борисов с Доналд Тръмп. Прочетох и съвместното изявление на двамата лидери. Дори не знам защо се престраших да ги изчета – вероятно заради крехката надежда, че тях е поставен и защитен поне един реален български приоритет.
След като приключих неволно се изпълних с уважение и лека възхита към американците. Тези образи определено са пример за това как последователно, методично, дори досадно се преследват национални интереси.
Заради това например частта с “отбраната и сигурността” е много преди свободата и демокрацията. Защото България трайно се ангажира да стане потребител на американски оръжия и заради това цената на срещата с Тръмп вече е солена, а ще става още по-солена.
Другият американски интерес – да си продават втечнения газ също е поставен солидно и стабилно в двете изявления. Палавата дума “диверсификация” в този случай означава само това. България има интерес от диверсификацията, но съм убеден, че ще ни позволят да диверсифицираме само с американски доставки.
Ярката пиротехника не бива да ви заслепява – някъде там се промъква изречението, че България ще купува американско ядрено гориво за “Козлодуй”.
След това веднага се промъква американския интерес към 5G мрежите у нас, което трябва да е хладен душ за всички потенциални европейски инвеститори.
И някъде в края се проявява изречението, че САЩ “приветстват” желанието на страната да се присъедини към програмата за безвизова пътуване. Потърсих в речника. Думата “приветстват” в нито един момент от историята не е означавала “визите падат”. Но пък звучи така добре, нали?





Може да Ви хареса

БЛОГ

Как искате народът да Ви последва, другарко Нинова? БСП кани премиера Бойко Борисов на заседание в парламента – да посочи кои са депутатите-наркотрафиканти в...

БЛОГ

Преди около пет години купих стара сокоизстисквачка за седем долара от магазин втора ръка. Беше от онези малки, старовремски кухненски пособия, изглеждащи все едно...

БЪЛГАРИЯ

😉 ВЧЕРА МИ СЕ СЛУЧИ НЕЩО МНОГО СТРАННО … МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА ДО КРАЙ. 🫴 Във вторника сутринта идвах от София за Бургас и...

БЛОГ

Време е Тагарев, като истински украински патриот, да заеме достойното си място в историята като полеви командир в украинската армия и да поведе лично...