Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ИМОТИ

Пълен абсурд! Имотите в София са по-скъпи от Ню Йорк





Столицата е на девето място в света с годишен ръст на цените на жилищата 8,8%

София отново се нареди в топ 10 на света по годишен ръст на цените на имотите, гласи последният доклад на консултантската компания Knight Frank за третото тримесечие на 2023 г. Той обхваща 107 града и от подреждането им по ръст на цените излиза, че българската столица изпреварва Ню Йорк, Сидни, Сингапур и още много други.

София е на девето място в света с годишен ръст на цените на жилищата 8,8%. Пред нея са Варшава, Атина, Загреб, Дубай и Вилнюс. В челото на класацията са Анкара и Истанбул, където годишното поскъпване е съответно 107,2% и 77,6%.

В повечето западноевропейски градове повишението на лихвените проценти по ипотечните кредити вече доведе до видим спад на цените на жилищата. В някои от тях, като например Рим, Брюксел, Будапеща, намалението на цените е само в сравнение с предходното тримесечие, но на годишна база цените все още са по-високи.

Не е такова обаче положението на германския пазар, където вече месеци наред цените вървят надолу. B Бepлин гoдишният cпaд нa цeнитe нa имoтитe e 5,1% пpeз тpeтoтo тpимeceчиe. B Mюнxeн ce oтчитa cпaд oт 7,1%, в Kьoлн – 7,1%, а във Франкфурт – 10,1%. С най-голям спад на цените на годишна база е Стокхолм, където жилищата поевтиняват през третото тримесечие с 12% в сравнение с година по-рано.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Според данните на Евростат пък страната ни е на трето място по ръст на жилищните цени в Европейския съюз през третото тримесечие на 2023 г. с годишно увеличение от 9,2%. Начело е Хърватия с 10,9 на сто, следвана от Полша с 9,3%. Средно за Евросъюза се регистрира понижение на цените от 1%, а за еврозоната – спад от 2,2%. Най-силен е в Люксембург – 13,6%, и в Германия – 10,2 на сто.

На тримесечна база България е на четвърто място по ръст на цените с повишение от 2,7% след Полша, Румъния и Дания. Средното увеличение за ЕС е 0,8 на сто, а за еврозоната – 0,3% при имотите и наемите. На годишна база обаче има разминаване – жилищата са поевтинели с 1%, а наемите са се покачили с 3 на сто.

От 2010 г. до третото тримесечие на 2023 г. цените в ЕС са се вдигнали средно с 48%, а наемите – с 22 на сто. Но има редица държави, в които поскъпването е значително по-голямо. В Естония например то е три пъти, над два пъти е в Унгария, Литва, Латвия, Австрия, Чехия и Люксембург. Спад има в Гърция, Италия и Кипър. Тук се нарежда и България с над 100% ръст на цените.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Наемите са се увеличили в 26 държави от ЕС, като най-голям е ръстът в Естония (218%), Литва (170%) и Ирландия (100%). У нас увеличението е с над 30%, а единственият спад е регистриран в Гърция (20%).

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите “за Украйна” заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...