Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

КОСМОС

13 любопитни факта за петък 13-и





Ако сте суеверни, вероятно вярвате, че това е най-лишеният от късмет ден в календара.

Може и така да е, но за да ви разсеем от тези мисли (или да ви изплашим още повече), ето 13 факта и легенди за петък 13-и, които може би не знаете.

1. Първо, той въобще не е рядкост. Случва се поне веднъж годишно, а понякога – до три пъти.

2. Американският президент Франклин Рузвелт е отказвал да пътува в петък, 13-и, и никога не е приемал 13 гости на масата си. Освен това Наполеон Бонапарт и президентът на САЩ Хърбърт Хувър също са се бояли от числото 13.

3. Страхът от числото 13 се нарича трискайдекафобия, а страхът от петък 13-и е наричан от учените параскевидекатриафобия. Терминът идва от гръцките думи paraskevi – петък, dekatria – 13, и phobia – страх.

4. Според сп. “Тайм” сривът от петък, 13 октомври 1989 г., е вторият най-голям спад в историята на индекса Dow Jones.

5. Бащата на съспенса в киното и майстор на психологическия трилър Алфред Хичкок е роден на 13-и, петък. Филмът, който е бил негов режисьорски дебют, може би е трябвало да се казва “Петък, 13-и”, защото е претърпял провал. Няколко сцени са били заснети и след това продукцията е била спряна поради финансови проблеми. Самият Хичкок по-късно признава, че филмът е нямало да бъде особено интересен. (Освен Хичкок, и Фидел Кастро също е роден на 13-и, петък, през август 1926 г.)

6. Хората от някои испаноговорящи държави, както и в Гърция и Румъния, се боят от вторник 13-и.

7. Според древните китайци числото 13 е било късметлийско. В древен Египет също са смятали, че то носи щастие и добър късмет.

8. По данни на в. “Вашингтон пост” най-голям риск от катастрофа съществува именно в петък – не само 13-и, но всеки петък. Полицейски данни отдават този факт на повишената консумация на алкохол.

9. Борсовият посредник и автор Томас У. Лоусън пише в свой роман от 1907 г., озаглавен “Петък, 13-и”, за неуспеха си в търговията на Уолстрийт в този най-злощастен за него ден от месеца. Според статия на в. “Ню Йорк таймс” от 1925 г. брокерите след това масово отказват да закупуват или продават акции, както и да преминават под стълби.

10. Изчислено е, че в такива дни икономиката на САЩ губи близо 1 млрд. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа. Някои отлагат полетите си или въобще не пътуват. Други отменят важни събития в живота си – например сделка за покупка на жилище.

11. Смята се, че комбинацията “петък, 13” е заклеймена като символ на злото и нещастието заради черната нощ на същия ден и дата през 1307 г., когато по заповед на френския крал Филип IV и папа Климент V започва изтреблението на рицарите тамплиери.

12. Мрачната митология около фаталния ден все повече се разраства и придобива най-различни форми на суеверие. Например много небостъргачи в света се строят така, че липсва номерация за 13-и етаж. Много хотели нямат стаи под фаталния номер. Летища не допускат 13-а писта на територията си. Известен факт също така е, че улиците във Флоренция нямат номер 13, а 12 и 12А.

13. Някои известни личности са починали на 13-о число в петък: рапърът Тупак Шакур, автомобилният състезател сър Хенри Сигрейв и автомобилният пилот от NASCAR Тони Роупър.





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...