Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

АНАЛИЗИ

Мушмороците във властта





Николай Денков е типичен представител на тази политическа порода

Те са най-опасните. Дълбаят като китайска капка не за добруването на отечеството, а за собственото си благоденствие

Мушморок е крайно интересна дума в българския език. Не е чуждица, а рожба на народния поетически гений. Първи я дефинира Найден Геров през 1899 година: „Человек, който крие что прави и что мисли, покрит; скритний.“

В сегашните речници срещаме мушморока като „Скрит, потаен, дребен човек. Привидно скромен, но пробивен, който се завира навсякъде.“

По правило мушморокът е провинциалист, дошъл да превзема столицата. И чрез нея да сложи ръка на цялата държава.

Мушморокът е нисичък и слабоват, не прави впечатление сред масите. Задължително носи очила с голям диоптър, през които гледа околните без да ги вижда. Съзерцава само себе си в огледалото със завишен нарцисизъм.

Тази политическа порода е най-опасната. Дълбае като китайска капка не за добруването на отечеството, а за собственото си благоденствие. В многострадалната ни история са ни управлявали плеяда мушмороци. Винаги са катастрофирали като пияни шофьори.

Сега на сцената е Николай Денков, типичен представител на класическия мушморок. Дребничък, със ръст под средния, неговата осанка излъчва лъжовна скромност. Очилата му са с платинени рамки и феноменална оптика. От джуже го правят гигант пред огледалото.

Каква е вълнуващата биография на този народен водач

Николай Денков е роден през 1962 г. в Стара Загора. „Дай на птицата небе, за да полети!“, казвали древните. Най-високото място в старозагорското землище е Чадър могила. Стърчи едва петдесет метра и от нея Денков не може да разпери крила. Купува си билет за София, където завършва Националната природо-математическа гимназия. Това е началото на неговия възход.

През 1987 г. Денков се дипломира като магистър във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. Десетилетие по-късно е доцент, а от 2008 г. професор по физикохимия в университета. После до 2015 г. ръководи катедрата „Инженерна химия“ заедно с магистърската програма „Дисперсни системи в химичните технологии“. Благодарение на нея нашата химическа наука се издигна до нивото на виетнамската.

Денков е автор на две дисертации: „Междучастичкови взаимодействия и агрегиране в колоидни системи“ и „Течни филми в присъствие на колоидни частици – стабилност и образуване на подредени структури“. Понеже са фундаментални, никой от колегите му не разбра за какво става дума. Далеч по-достъпна за нормалния разум беше дисертацията на Йоло Денев „В чудния свят на прекрасното“.

Денков прозря, че само с „дисперсни системи“, „междучастичкови взаимодействия“ и „течни филми“ не се става велик. Той беше дошъл от Чадър могила в полите на Витоша да превзема България. По мушмороковски Денков се мушна в работни групи към Министерството на образованието и науката. Катедрата там беше висока и се надигаше на пръсти да си покаже физиономията. Ораторстваше с ювеналовски патос, който от време на време преливаше в комсомолски ентусиазъм.

Бойко Борисов оцени неговите усилия

В кадровата политика Борисов е златотърсач, който отсява златните зрънца от чакъла. През 2014 г. назначи Денков за заместник-министър на образованието и науката. Той едвам изтрая да е само заместник до ноември 2016 г., когато правителството на Борисов падна.

Денков веднага се преориентира на президентска вълна. Румен Радев видя в него не просто златно зрънце, а къс самородно злато. Повиши го в служебен министър на образованието и науката. Междувременно Денков закарфичи на ревера си званието „академик“. След церемонията пусна заповед по гарнизона пред името му задължително да стои сакралното „акад.“

В зоологията не са регистрирани мушмороци, има хамелеони. Мушморокът е креатура на хомо сапиенс, която обаче кореспонтира с хамелеона. Николай Денков няколко пъти си сменя окраската. Последната промяна се случи като влезе в стройните редици на “Продължаваме промяната“.

На 13 декември 2021 г. със 134 гласа „за“ и 104 „против“ Денков пак стана министър на образованието и науката. В кабинета на Кирил Петков, който също гравитира около мушмороците. Макар че е по-строен и без очила, гледа света през контактни лещи. Една почитателка го портретува така:

Хлапак красив
със поглед дяволит.
Политик е талантлив
и оратор даровит.

Мушморокът, както сочи Найден Геров, е „человек, който крие что прави и что мисли“. Денков е малко нестандартен, не крие какво прави, но изобщо не мисли.

В главата му се въртят само парични знаци

По тази икономическа причина през 2022 г. облече депутатски одежди и Промяната го предложи за министър-председател. И ето, че от парламентарните подмоли изпълзя пословичната нашенска завист. „Ако има гений на завистта, той непременно е българин!“, пророкуваше Елин Пелин. Възходът на Денков озлоби некадърниците, не събра мнозинство за високия пост.

Мушмороците обаче никога не се предават. Изплезят ли език като хамелеона, с животинско търпение чакат мухата да кацне на него. Това се случи тази година, когато Денков пак се натисна за мекото премиерско кресло. Абревиатурата ППДБ в съюз с ГЕРБСДС му изръкопляскаха.

На 6 юни сто тридесет и две мъдри глави гласуваха за него в така нареченото Народно събрание. Което няма нищо общо с народа. Святата обител на демокрацията е населена с персони, които се облизват за дебела заплата и сочни кюфтета.

Денков вгорчи кюфтетата на чревоугодниците в парламентарния бюфет. Миналият месец отново се опитаха да прекършат крилете на неговия витален полет. На 13 октомври му заложиха капан с вот на недоверие. Мушморокът се измъкна като мишок под покровителството на ГЕРБ, ППДБ и ДПС.

Сега Николай Денков е на върха на славата. Тя многократно надхвърля скромния му ръст. „Кроткото агне от две майки суче“, казва българският народ. Денков не е агне, а мушморок и цица от три майки. Всеки месец прибира премиерска, академична и преподавателска заплата. Целта му е скоро да се обяви за милионер, за да настигне своята подгласничка Мария Габриел.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...