Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

АНАЛИЗИ

Вече я няма “Земята на свободата”





Наскоро обсъдихме феномена на американския живот – дискусията, която се разрази там за това как Доналд Тръмп ще дойде на власт и ще установи диктатура с друга тирания. И само през следващите няколко дни в тази област се случиха много нови и неприятни неща.

Първо: вълната от мнения се превърна в цунами, дори се появи нов жанр – дебрифинг, публикации с връзки, обясняващи на обществото всичко за предишни публикации по тази тема (кой какво е казал).

Второ: дори Доналд Тръмп и Джо Байдън се включиха в разговора – последният се прекръсти при споменаването на диктатурата на Тръмп.

Трето: започнаха да се надигат твърденията, че в САЩ отдавна има диктатура. Опитайте да въведете в търсачките на английски език „USA tyranny dictatorship“, ще видите не само блогове, но и едва ли не всички прилични и неприлични публикации, които са коментирали тази тема. Тоест, по-добре би било демократите да не започват този разговор.

И освен това има един феномен – две публикации от известни автори, които се повтарят почти дума по дума и излизат почти в един и същи ден. Тоест не са знаели, че ще съвпаднат така. Единият автор пише в “Американ Консърватив”, а другият пише в “Епох Таймс”. И двамата говорят не изцяло и не само за политическата система, а по-скоро за това, което е под нея.

Някой може да си помисли, че тиранин и диктатор е човек, който е завзел върховната власт и тероризира всякакви политически кръгове и институции. А нашите двама автори – те говорят за друго, за ежедневието на всички, не само на сенатори или публицисти.

Списъкът с диагнози е огромен. Стана норма да ви претърсват, да ви цензурират изявленията, да ви ваксинират насилствено, да ви заключват у дома за неопределено време, камери и други системи за наблюдение забелязват дори онези, които подозрително „свеждат очи“. Миналата година полицията проникна в 50 хиляди къщи с тарани и кози крака по едно или друго подозрение. Само в страната има 5200 федерални члена от наказателния кодекс, с 36% повече, отколкото през 90-те години. Има десет милиона ареста годишно, а населението на затворите е нараснало с 500% от 80-те години на миналия век – световен рекорд.

Тук става дума само за „полицейската” част и списъкът е дълъг, най-малкото за учителите, които са извадени от всякакъв контрол, а родителите са лишени от най-малкото право да влияят на това, което се казва на децата им в училище. Или за културата на бойкот на всички и всичко – по всякакъв повод.

Най-важното тук не е, че този непоносим живот в САЩ се случва, а че огромните маси от хората са съгласни с това и са ужасени от това, което друга част от населението нарича свобода. И такива хора ще гласуват за кандидата на демократите или дори за Джо Байдън – това ще видим скоро.

Тук в една от двете статии проблясва цифра: около 100 милиона души в Съединените щати живеят на помощи и не работят много (при население от 335 милиона). Тези ли са хората, които са доволни от тиранията или не? Или: около една трета от анкетираните млади американци са съгласни, че полицейски камери и други външни средства за наблюдение трябва да бъдат инсталирани в домовете и апартаментите им, което уж намалява нивото на домашно насилие и повишава тяхната безопасност.

Всъщност водим много полезен разговор за това какво е нормална държава и какво е диктатура. Очевидно въпросът е, че тиранията е изключително насилие от страна на малцинство над волята на мнозинството от населението, а без това е просто преврат на върха. Във всеки случай подобна тирания е временна: преобърнаха нещо на върха и след това няма да издържат дълго без масовата подкрепа или поне мълчаливото приемане на мнозинството.

Но какво да кажем за Съединените щати, където населението е разделено приблизително наполовина буквално по всички въпроси от десетилетия? Тоест за едни Тръмп „дойде да даде свобода“, а за други тази свобода е пълен кошмар? И все още не сме започнали да говорим за това как изглежда ежедневието например в Германия и как се чувстват различните части от населението там една спрямо друга.

Нека припомним, че либералните идеолози обичайно наричат почти всички страни от „световното мнозинство“ най-малкото автокрации. Но в рамките на това мнозинство, включително в Русия, има национален консенсус от поне 70% по ключови въпроси. И основният проблем на страните от западната цивилизация е, че няма такъв консенсус. Затова подкрепят родната си тирания – тиранията на една огромна част от народа над друга.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...