Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БАНКЕРЪ

Шефът на Credit Suisse: Биткойн е същинската дефиниция за ценови балон





Главният изпълнителен директор на голямата швейцарска банка Credit Suisse Group Тиджан Хиам определи ясно своята позиция спрямо Биткойн, присъединявайки се към растящия брой високопоставени банкери и финансисти, които имат негативно отношение относно драматично поскъпващата водеща криптовалута, сочи БНР.

На пресконференция в Цюрих в четвъртък Тиджан Хиам заяви: От това, което можем да идентифицираме, единствената причина днес да купим или продадем биткойн е да спечелим пари, което е същинската дефиниция на спекулация и същинската дефиниция на ценови балон.

Това изказване на шефа на Credit Suisse беше факт в същия ден, в който основната криптовалута поскъпна драматично с над 11%, пробивайки за пръв път над психологическата бариера от 7000 долара. По време на днешната търговия стойността на биткойн нараства с нови около 5% към пореден исторически връх около 7405 щатски долара.

В основата на това устремно поскъпване на водещата криптовалута през последни дни стои новината от по-рано тази седмица, че най-голямата борса в света за търговия на дериватни финансови инструменти – Chicago Mercantile Exchange (CME) планира да стартира до края на годината търговия на биткойн фючърси.

От началото на годината цената на биткойн нарасна с цели 700%, като само в рамките на последните седем седмици неговата стойност се удвои, допринасяйки за нарастване на общата пазарна стойност на всички налични криптовалути до рекордни нива от над 190 млрд. долара.

Пазарната стойност само на наличните биткойни пък вече достигна около 120 млрд. долара, надвишавайки по този начин стойността на водещи американски компании като American Express и Goldman Sachs Group, чиито пазарни капитализации са в размер съответно от 83 млрд. долара и от 95 млрд. долара.

Това рязко повишаване предизвиква опасения, че криптовалутите представляват надуващ се “ценови балон”, като вманиачени участници на финансовите пазара се стремят да закупуват цифрови валути, не за да ги използват като траен актив в инвестиционните им портфейли, а само поради очакванията, че техните цени ще продължават да растат в краткосрочен план.

Изказването на Тиджан Хиам е аналогично на това, което направи през септември главният изпълнителен директор на JP Morgan Chase Джейми Даймън, когато той определи биткойн като измама, която в крайна сметка ще се взриви. Тогава той превзе заглавия на световната финансова преса като предложи бруталното премахване на биткойн, определяйки криптовалутата като измама и като ценови балон, който е по-лош дори от лудостта по луковиците на лалетата преди близо 400 години и подчерта, че това “няма да свърши никак добре”.

Основателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates – Рей Далио също заяви през септември, че криптовалути като биткойн отговарят на критериите на неговата фирма за т.нар. “пазарен ценови балон”.

Подобно на други банкери, Тиджан Хиам от Credit Suisse също изрази загриженост относно анонимността на криптовалутите, която според него ги прави особено проблематични за финансовите институции. Мисля, че повечето банки при сегашното състояние на регулацията имат много малък или никакъв апетит да се включат в търговията с валута, която е изправена пред редица предизвикателства, свързани най-вече с прането на пари, заяви той пред агенция Ройтерс.





Може да Ви хареса

БАНКЕРЪ

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, която има активи на стойност 267 милиарда долара, информира клиентите си, че ще премахне напълно парите...

БЪЛГАРИЯ

Питър Шиф: Инфлацията в САЩ е двойна. Цялата банкова система е в несъстоятелност. Биткойнът не е инвестиция, а златото Питър Шиф, глaвeн изпълнитeлeн диpeĸтop...

БАНКЕРЪ

„Такса уикенд“ само дразни, тъй като използването на банковите клонове през уикенда е удобство за клиента, а в същото време тя няма да доведе...

БАНКЕРЪ

Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова...