Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЛОГ

Американската мечта! Най страхотната заблуда!





Страната на неограничените възможности, всъщност, страната с най-ограничените възможности.

Живеейки в Америка 12 години, научих, че това, което се излъчва по телевизиите в България, е една много малка част от грозната действителност

Американската мечта!… За някои е мечтa, а за други реалност. Реалност, която струва много скъпо.

Страната на неограничените възможности, но, всъщност, страната с най-ограничените възможности. Държава, в която има много закони и се твърди, че имаш пълната свобода, а в действителност гледаш как 20 човека в някое училище са простреляни и още много са ранени от поредния луд.
Страната с най-много расизъм, нищо, че са събрани нации от целия свят. Живеейки в Америка 12 години, научих, че това, което се излъчва по телевизиите в България, е една много малка част от самата действителност.Ивайло Дамянов: Българи, ако ви стиска, прибирайте се в България и се хващайте за земята докато е времеНезависимо с какви жертви и усилия сте постигнали това което имате навън, най-доброто което може да …Jan 11 2019vijti.com

Пристигайки в Америка, без да познаваш никого, първите стъпки към борбата за оцеляване са да намериш работа и покрив над главата си. Намирането на работа в Америка не е както повечето българи си мислят, а именно лесно и просто, всъщност, обратното. И там, както и в България, трябва да имаш връзки и да познаваш правилните хора, иначе, търсенето на работа може да продължи дълго. Образованието ти в повечето случаи не се признава. Това означава, че трябва да изкараш американско, което може да ти струва от 15 до 70 хил. долара на година, ако не и повече. Ти, разбира се, не можеш да си го позволиш, затова трябва да изтеглиш студентски заем, който ще плащаш, може би, цял живот.

Разбира се, ако беше роден в американско семейство, родителите ти можеха да ти спестяват пари докато почнеш университет, но ти нямаш този късмет, защото си роден в България. Затова започваш да търсиш някоя работа по 8 долара на час, която е в ресторант за бързо хранене. Това са около 1600 на месец, като от тях трябва да извадиш многото данъци. Най-важното за Америка е да имаш кола, все пак без кола не можеш даже и хляб да си купиш. Има градски транспорт, но той не е толкова развит както в Европа и рядко ще видиш много хора да чакат на спирката.
Да се качиш на градски транспорт може да отнеме до 2 часа, за да стигнеш някъде. Затова най-лесният начин е кола, да не кажа единственият.

Сега да кажем няколко думи за хората. Много нации събрани на едно място значи по-голяма възможност да си намериш приятели. Но аз мога да твърдя, че истинско приятелство, каквото има в България, в Америка няма да откриете. Хората може да са мили, но това зависи от човека, а не в коя държава живееш.

Животът в Америка е много стресиращ! Всичко се развива на високи обороти. Нямаш време за себе си. Ти мислиш как да вадиш пари, за да оцелееш.

Трудно е и може да отнеме много време, но със сигурност няма да е както в България, където работиш по 8 часа и след това ходиш на гости да си пиеш ракията с някой. Това се казва живот, макар че напоследък наблюдаваме европеизацията и американизацията и на Балканите. В Америка не ти предлагат това. Там е по-важно ти да бъдеш техен роб, тъй като си българин и да нямаш никакво време за себе си. Все пак колкото повече пари вадиш, толкова повече ти взема държавата.

В Америка може да имаш всичко веднага, но на кредит. Ти реално не притежаваш нищо. Всички живеят в къщи, които не са техни, гледат телевизор, за който нямат пари и даже консумират храна, за която не са платили. Важното е, че всичко имаш на момента, нищо, че не може да си го позволиш. Наемът за един едностаен апартамент е около 1200 долара, но това е, когато живееш в безопасен квартал. Много квартали в Америка са разделени по раси. Има квартали, в които е опасно да стъпва бял човек поради риска да бъде застрелян. Разбира се, това се нарича свобода! Всеки може да си прави каквото иска, защото Америка никога няма да те ограничи.

В момента живея в България от 1 година. И мога да кажа, че никога не съм се чувствала по-щастлива и по-жива. Радостта да можеш да вървиш по улицата пеш и да знаеш, че никой няма да те нападне.

Смятам и да следвам в България, защото мисля, че образованието ми ще е по-евтино и мога да твърдя, че ще е по-качествено. Аз искам да уча и да се развивам в родината си, а не да бягам от нея. Всички бягат от нея и може би затова има много пропуски в държавата ни. Не може един българин да е горд, че е избягал от държавата си, за да живее в някоя друга държава.

Един българин трябва винаги да е българин, а не да говори против държавата си, когато я напусне. Това го прави слаб и неблагодарен за това, което България му е дала през всичките тези години.

Ние българите обичаме да твърдим, че всичко знаем преди даже да сме го изпитали. Без да сме напускали нашата родина ние имаме мнение за живота в другите държави. Аз смятам, че повечето българи, които са избягали от България, са хора, които мислят, че навън от родината си ще намерят щастие и по-добър живот. Да, хубаво е да вземеш американска заплата и да я харчиш в България, но не и обратното. В България може да получаваш достойна заплата и да живееш един нормален живот, стига да знаеш как и да се опитваш.

Животът извън България не е толкова лесен колкото говорят и пишат за него. Докато един човек не го изпита не може да дава мнение по темата.

И ще завърша с две български поговорки. Кръвта вода не става. И камъкът си тежи на мястото.Българин, живеещ в Канада: Надявам се шизофренията на Запада да не завладее и БългарияЖивея в чужбина от 1990 година и чистосърдечно си признавам, че не съм много в час с политиката в Бъ…Jan 3 2019





Може да Ви хареса

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...