Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

Християните празнуват Богоявление! А ето кои са именици днес





На 6 януари църквата чества Кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан – тогава, според евангелския разказ, небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнесъл глас: “Този е моят възлюбен Син, в когото е моето благоволение”.

Това е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус. Нарича се Богоявление, тъй като за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица – Отец, Син и Дух Свети.

Нощта, в която водата се пречиства

В народната традиция празникът е известен като Йордановден. Поверието гласи, че в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата се пречиства и след това придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

Според обичая всички участват в освещаването на водата, а след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура, и се надпреварват кой пръв ще го достигне. Който извади кръста бива честит и здрав през цялата година.

По традиция на Йордановден се извършва Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

По повод на Господския празник Богоявление от 10.00 часа в храма патриарх Неофит ще отслужи Велик Богоявленски водосвет. В 11.00 часа ще бъдат осветени и бойните знамена на Българската армия. . Божествената Света литургия за Богоявление ще бъде излъчена и на живо в официалната страница на Светия синод във Фейсбук.

Във Враца ритуалът по “спасяването” на Богоявленския кръст ще се състои от 11.30 часа на моста на река Лева за село Згориград.

Имен ден днес празнуват: Йордан, Йорданка, Дана, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божа, Божанa.





Може да Ви хареса

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...