Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

Защо въвеждат военно обучение в училищата и кой подлежи на мобилизация?





Преди дни се заговори за задължително военно обучение от следващата учебна година на учениците от 10 и 11 клас. Много от младежите приеха новината възторжено, а родителите им с тревога. Младите си представят войната, като телевизионен репортаж или игра на телефона, а бащите и майките им са напълно наясно, че това е човекомелачка за смърт.

Винаги съм бил радетел на това, въпросното обучение да се върне в училище и винаги съм срещал съпротива от неолибералите, че това са атавистични и ненужни знания и умения в днешно време. Днес аз също щях да приема новината с одобрение, но че решението се взима на фона на продължаващата война в Украйна и това, че украинската армия е пред колапс откъм жива сила не ме изпълва с радост. Ще добавя и тревожното ми убеждение, че от САЩ ни натискат за редовно правителство, с единствена цел то да одобри изпращането на жива сила на фронта в обозримо бъдеще.

Сега малко фактология, кой подлежи на военна мобилизация:

У нас задължителната военна служба приключи през 2007 година, в която последно участие взеха родените през 1988 г., сиреч мъжете, които са били в казарма са вече от 35 години нагоре. Иначе България разполага с резерв от запасни доброволци от едва до 3000 души. Включилите се в него минават едномесечно обучение, а след това ежегодни курсове. С промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България пределната служба в доброволния резерв за войници и матроси беше вдигната на 55 години, за старшини и сержанти, офицерските кандидати, младшите офицери и старшите офицери – 60 години; за офицерите с висши военни звания е вече до 65 години включително. В този смисъл, ако бъде взето решение за задължителна мобилизация, като войници на фронта могат да бъдат изпратени всички с военна подготовка и обучение между 35 г. и 55 г. Всички сме напълно наясно, че едни са физическите данни и възможности на един нарамил автомат 20 годишен войник, други са на 50 годишен. В същия закон обаче е записано, че „задължителният принцип се прилага за български граждани, които не са със статут на резервисти, но имат военна или друга специална подготовка…“. И тук възниква въпросът, дали предвиденото от следващата учебна година задължителното военно обучение на учениците от 10 и 11 клас няма да се приеме в подходящия момент именно за военна подготовка? Имате ли съмнение?

Веднага, след като излезе новината за идеята за задължителното военно обучение в училище неолибералите изреваха на умряло. В зомбираните им сайтове същите взеха да задават въпроси, дали младежите ни трябва да се учат да убиват врагове и да се вдъхновяван от герои от миналото ни, които убивали врагове и пр. и пр. И изведнъж се сетиха, че при възникващи спорове било по-разумно да се преговаря, отколкото да се прилага героическо изтребление. Ама, чакайте, нали вие ревахте да даваме оръжие, с което разпалваме все повече и повече войната в Украйна? Нали вие приемате за единствен край на конфликта поражение и капитулация на Русия, което е не само изключено, ако поне малко познавахте руската история, народопсихология и възможности на армията ѝ, но по същество означава още и още стотици и хиляди жертви всеки ден? Или лицемерно се правите, че не разбирате, че тези жертви са не само от руски, но и украински войничета?

Сега да ви питам, като свършат украинските войници, кой ще държи оръжията, които вие с пълно гърло ревахте да изпращаме?

Накрая, за онези младежи, които си представят, че войната е една компютърна игра ще вметна, че в Newsweek, бивш американски пехотинец участващ в конфликта на страната на Украйна заяви, че средната продължителност на живота на украинския войник в сраженията за Бахмут е била до 4 часа!

И това няма да бъде казано в часовете по военно обучение, нито ще го признаят неолибералите – войнолюбци.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...