Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

Империалистически Брюксел унищожава България





ЕК: Ситуацията с бедността в България е критична

България е изправена пред значителни предизвикателства, свързани с бедността и социалното включване. Това пише в доклад за заетостта в ЕС на ЕК. Най-тежка е ситуацията в Румъния и България, следвани от Гърция и Испания.

Общият дял на хората в риск от бедност или социално изключване в България, въпреки скорошните намаления, възлиза на 32,2% и е един от най-високите в ЕС, като средното ниво за Евросъюза е 21,6%, което според ЕК определя ситуацията в България като критична.

Рискът за изпадане в бедност е особено висок за хората с увреждания, живеещите в селски и отдалечени райони и ромското население в страната ни. В този контекст социалните трансфери (с изключение на пенсиите) са имали ограничено въздействие, намалявайки бедността едва с 24,4% при средно за ЕС намаление с 35,3%.

Освен това неравенството, измерено като квинтилно съотношение на доходите (съотношението на общия доход, получен от 20-те % от населението с най-високи доходи, към този, получен от 20-те % от населението с най-ниски доходи), остава критично и е сред най-високите в ЕС: 7,3% в България спрямо средно 4,7% в ЕС.

България все още е изправена пред предизвикателства, свързани с формирането на умения. Делът на възрастните хора с поне основни цифрови умения остава нисък (31,2% в България спрямо средно 53,9% за ЕС през 2021 г.). Укрепването на придобиването на умения от възрастни хора, включително в цифровата област, е важно за зеления и цифров преход, пише Еврокомисията.

В същото време делът на преждевременно напусналите образователната система в България намалява до 10,5%, близо до средното за ЕС ниво от 9,6%. Този дял обаче остава особено висок в селските райони (19,1%) на страната.

Пазарът на труда в България напоследък се подобрява, но предизвикателствата се запазват, особено по отношение на хората с увреждания и младежите.

България показа силно възстановяване на пазара на труда с рекордно висок процент на заетост (75,7% от трудоспособното население през 2022 г.) и стабилно намаляване на нивото на безработица до 4,3% през миналата година.

През 2022 г. заетостта сред хората с увреждания в България обаче все още е значително по-ниска от средната за ЕС. Същевременно, въпреки че намалява през последните няколко години, делът на младите хора, които нито са заети, нито се обучават, е 15,1%, оставайки над средното за ЕС ниво от 11,7%.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...