Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

Спорът у нас винаги е един – Запад или Русия





“Красота” е да се наблюдава приобщаването на Делян Пеевски към прозападната прогресивна общност у нас. “Той заема атлантически позиции”, аргументират своя катарзис десни политици и привърженици. По отношение на корупцията признават, че Пеевски не се е променил. Но атлантизмът е редут, отвъд който могат да го приемат за свой. За всички, нямащи отношение към Пеевски и въпросната общност, обаче възниква въпрос – защо точно атлантизмът е пределният фактор? Защо не корупцията? Нали по площадите някога се твърдеше обратното?

БСП и всички леви хора твърдят, че се антифашисти. Пазят вселената от нацизма. Винаги са били против късо подстригани момчета, издигащи ликовете на царски генерали от XX век – били символ на монархо-фашизма. Обаче сега са заедно в политически коалиции и по площадите – в подкрепа на Русия.

Интересен нюанс – няма да видите левите с Ангел Джамбазки, понеже го считат за принадлежащ към гореописаното зло; обаче са редом до Костадин Костадинов, който употребява хитлеровата терминология за “подчовеци”. Пак въпрос за страничните наблюдатели –

как така Костадинов е добър, а Джамбазки лош?

По кой критерии се съди, че плакатите с царски генерали са фашизъм, а думичката “подчовеци” не е? Или ако е, защо на Костадинов се прощава, а на Джамбазки – не? Отговорите са ясни. Защото Костадинов подкрепя Русия, а Джамбазки е против (например с години се бореше за демонтажа на ПСА).

Нюанс и откъм другия лагер – той боготвореше Румен Радев. И със същата страст се нахвърли върху него, щом реториката на президента стана проруска. Впрочем, в периода на боготворене Радев или министрите му не слизаха от снимките с американския посланик Херо Мустафа.

Накъдето да се обърнем, в която тема да “копнем”, виждаме фалшива принципност. Десният електорат е пръв душманин на ДС. Обаче кумири му стават съвсем легални бивши кадри на ДС – душманите на Русия днес. Либерало-прогресистите мразят калпаци, цървули, ръченици в реки и други национализми. Обаче първа гордост им е да се снимат на корида в Испания, до скалите с президентски ликове в САЩ. Пак за левите – тия дни се възмущават от тортата с нарязания съветски паметник. Варварска е, казват. Но от социалните мрежи личи, че диво щастие ги обладава всеки път, когато Русия унищожи 2-3 жилищни блока в Украйна.

Още от българската политическа народопсихология: Референдумът в Косово е лош. В Крим – добър. И обратно. Асанж е борец за справедливост. Навални – престъпник. И обратно. Русия никога не е агресор, Западът е винаги агресор. И обратно. ПСА е слугинаж. Паметникът на американските летци не е. И обратно. Патриотизмът на Захари Стоянов срещу Русия е добър. На Вазов с “Мамо, мамо, я ги виж!” – лош. И обратно. (Ама Вазов има и “О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука?” – значи Вазов е добър-лош, по-добре да не се главоболим…) По ей такива базови репери българинът изгражда вижданията си за политиката. По тях сe дели, спори. Сечението е Запад – Русия, разбира се.

Стигаме до същината. Каквито и политически идеи да се изповядват официално, каквито и цветове, доктрини да се защитават, деленето у нас винаги е било едно – Запад срещу Русия. Едни българи искат

повече от първото, други – от второто

Съответно изграждат ценностна система. Някои изпитват носталгия по миналото – което пак е Русия, понеже в миналото ни е тя. Други ратуват за 16 пола – което пак е Запад, защото там са многото полове. А дясно, ляво, либерално, консервативно, прогресистко… са изкуствени надстройки. Абстрахираш ли се от тях, стигаш до ядката – Запад срещу Русия. Никога не е било друго, винаги това е коренът. И тогава разбираш защо и как леви се обединяват с десни, прогресисти с шовинисти, борци срещу мафията с нея… – след като единствено Русия и Западът ги делят, всичко останало може да ги съюзи.

При обикновените хора състоянието често протича подсъзнателно. Примерно има се за ляв. Но е и русофил. Питаш го

как съвместява,

след като в Русия нищо ляво няма, дори го погубва. Не знае, единствено е наясно какво точно иска в момента – Путин да въдвори по света своята правда (“лява, дясна… – после ще се обясняваме”). Друг се пише за демократ. Но винаги (много преди войната в Украйна) мисленето му почва и свършва какво руско да забрани.

При самите политици няма подсъзнателни неща. Те нарочно измислят други маркери, за да подлъгват баламите. Но независимо от многото спорове и лицемерия, големите делители по политическите върхове последните 30 години бяха: да бъде ли България член на НАТО и ЕС или не; да развиваме ли руски енергийни проекти или не; повече Запад или повече Русия да има в службите ни за сигурност. Тия дни не е по-различно. При войната в Украйна сегашните партньори на България хванаха чрез “Магнитски” някои от играчите, за да имаме атлантическа сглобка. Русия и наместниците й опитват да я развалят.

До голяма степен това е тежката карма на България – да е буфер между двата цивилизационни блока, географски разположени край нея. При положение, че на юг опираме в трета ос – Турция, е истински късмет, че през последните 78 години живеем в мир. И понеже трудно в българската история би се намерил по-дълъг период, това трябва да е

извор за самоуважение –

народ и политици запазихме мира.

Сблъсъкът, разбира се, е и културен. Няма момченце Иван, което приятелчетата да наричат Иванушка. Има, които го произнасят Айвън. Това пък е индикатор коя култура надделява най-отдолу, доста под филии и фобии.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...