Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

КОСМОС

Защо е толкова топла зимата?





Вече е март и се питаме, абе каква беше тази зима! Зима ли беше въобще или дълга есен? А също се питаме, дали и следващите зими няма да са като тази, а пък и още: Дали Грета Тунберг няма пръст в тази работа, дали пък Грета няма да се окаже права. Грета няма да се окаже права, защото е дете и трябва да ходи на училище, а не по международни форуми за климата, климата – системата, която всички изучават, но все още никой не разбира. И така – защо бе толкова топла зимата…вижте един научин опит за обяснение:

Необичайната циркулация в най-северните геогрофски ширини затвори студа тази зима много на север. Мощни атлантически циклони, в същото време, носеха топли въздушни маси далеч на изток отвъд Урал. Сибирският антициклон отслабна и се премести на югоизток, като по този начин откри пътя на по-топлия океански въздух да достига райони, където обикновено е много студено

Миналия уикенд учените обобщиха календарната зима. Тя счупи няколко температурни рекорда наведнъж, като стана най-топла не само в определени региони на света, но и в цялото Северно полукълбо и на цялата планета – в цялата история на наблюденията след 1880 година, твърди Световната метеорологична организация, цитирана от руската секция на Би Би Си.
В Русия зимата се оказа необичайно топла, може би най-топлата зима от 1880 година.
Ако в Европа като цяло от декември до февруари беше по-топло с около 3 градуса в сравнение със средното за 1910-2000 г., то в Москва, Санкт Петербург и дори в Новосибирск по-топлото време надминаваше средните месечни температури с повече от седем градуса – дори в сравнение с периода 1981-2010 година.

《Най-голямата електроцентрала във Великобритания спира да използва въглища》

За сравнение: в Лондон тази зима средните температури бяха с около 2 градуса по-високи от средните, в Ню Йорк и Владивосток – с около 3 градуса, в Монреал – почти с 4 градуса.
Преди месец Руският хидрометеорологичен център предупреди, че в Централния федерален окръг средната температура през януари 2020 г. е достигнала абсолютен максимум.
През февруари метеорологичната аномалия не само не се подобри, но и се отклони от нормата още повече. В руската столица дори беше поставен нов абсолютен рекорд за топлина през зимата. На 19 февруари термометърът показа + 4,7 градуса.

Каква е причината?

Противно на очевидното обяснение, не става въпрос за глобалното затопляне – със сигурност не пряко.
Средните температури на планетата наистина се покачват, но не толкова бързо. През последните 20 години планетата се затопли до около 1,14 градуса по Целзий в сравнение със средните за миналия век.
Основната причина за настоящата метеорологична аномалия, не само в Русия, но и в Европа и САЩ, е друга.
Възможно ли е светът да премине изцяло към възобновяеми енергийни източници?
Обикновено през зимата в Северното полукълбо нахлуват студени въдушни маси от Арктика, с движението на циклоните и антициклоните. Обаче през декември около полюса се разви огромна зона с ниско налягане, която “хвана” студа на север, като попречи на арктическите въздушни маси да се спускат на юг.
През януари това състояние на нещата само се утвърди и в резултат на това почти през цялата зима циркулацията на студа бе в кръг, съвсем на север около полюса, почти без да достига по южни райони.
„Околополярният вихър е добре изразен около полюса, предотвратявайки пробивите на студ“, обяснява Светлана Морозова, доцент в катедрата по метеорология и климатология на ССУ.
“Много често студените зими в европейската част на Русия се обясняват с влиянието на западната периферия на азиатския зимен антициклон. Но той също така образува много студено време, само ако е попълнен с арктически въздух, тоест има пробиви откъм полюса”, добавя колежката й Серафима Лапина.

《Здрав разум срещу “зелен” разум》

При липса на допълнително спускане на студен въздух от Арктика зимите обикновено са доста топли, обясняват метеоролозите.
Тази година зоналната циркулация беше невероятно стабилна и продължи почти целия сезон.

Защо се е случило това и станало ли е и преди?

Простият отговор на първия въпрос е неизвестен. Има толкова много възможни причини, че никой метеоролог няма да посмее да твърди нещо със сигурност – поне засега.

《Зелената сделка – много въпросителни》

Според Валентина Горбатенко, ръководител на отдела по метеорология и климатология на TSU, ще трябва да се изчака поне една година, когато цикълът приключи, за да може той да бъде анализиран.
Но като цяло отклоненията от дългосрочната норма – дори и такива силни – са нормални, смята професорът. Не е необходимо такава зима да се счита за нещо напълно безпрецедентно и да се паникьосваме заради прекалено топлото време
Миналата година например ситуацията беше точно обратната.
Януари се оказа аномално студен именно заради разкъсването на полярния вихър, единият ръб на който “облиза” източната част на Сибир, а другият се спусна към САЩ.
Студовете бяха толкова силни, че няколко щата обявиха извънредно положение. А Тръмп, който е скептик по отношение на климатичните промени даже възкликна в туит: “Къде си глобално затопляне?”
Може да има много причини за характера на зимата – земната атмосфера е толкова сложна система, че е невъзможно за момента да се обясни зимната циркулация 2019 – 2020 г.

《По 274 милиона евро на ден за Зелената сделка》

Метеоролозите смятат, че не е възможно да се предвидят подобни промени – както и да се правят изводи за това каква ще бъде останалата част от годината: толкова топла или, обратно, по-студена от обикновено.
Всякакви прогнози обикновено се изграждат въз основа на ретроспектива: в миналото се търсят аналози, подобни ситуации и въз основа на тях се правят заключения. Учените никога не са фиксирали такава последователност от процеси като тази година. Така че, дори да поставим всички известни и непознати за нас данни в най-мощния компютър, той няма да намери аналози, се казва още в статията.
Но и това не означава нищо, твърдят авторите на материала.
“В цялата история на инструменталните наблюдения и в нашата памет това не се е случило. Но това говори само, че това не се е случило през последните приблизително 140 години. Не знаем какво, да речем, е било преди 160 години. Да не забравяме, че климатичните цикли са на десетки хиляди години“, припомня Морозова.
“Животът на човек е твърде кратък и всеки от нас има някои специални години в паметта си, които си спомняме: “О, никога не съм виждал такова време!”
Това не означава нищо. Може би това ще се случи отново след 60 или 100 години “Или може би догодина. Но това просто няма да означава нищо”, заключава Морозова.
За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...