Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

КОСМОС

Има ли научно обяснение на феномена дежавю?





Повечето от нас са изпитали дежавю (Deja vu) в някакъв момент от живота си, но какво точно причинява това усещане.

Някога влизали ли сте в стая за първи път и изпитвали ли сте онова странно усещане, че сте били там преди?
През годините има много неофициални обяснения за този феномен, вариращи от „бъг в матрицата“ до припомняне на опит от минал живот, но има ли официален научен отговор?
Редица проучвания са се опитали да пресъздадат дежавю в лабораторни условия. Например, през 2006 г., група учени от Университета в Лийдс (University of Leeds) използват хипноза, за да създадат спомени, които след това да бъдат забравени, а по-късно припомнени чрез определено „задействане“.
Съвсем наскоро, изследователи използват виртуална реалност, за да предизвикат усещането за несигурност, като излагат доброволци на виртуални светове с еднакви оформления, но различни текстури и декори.
Най-честото обяснение на дежавю е, че това е феномен на паметта, който се задейства, когато човек свърже опит със съществуваща памет, която е много подобна, но не съвпада напълно.
В едно проучване обаче, когато е използван магнитен резонанс (fMRI) за сканиране на мозъка на 21 доброволци, докато са изпитвали дежавю, откритията показват, че частта от мозъка за взимането на решения участва в процеса, а не паметта.

Това би могло да означава, че когато човек възприема събитие като дежавю, всъщност мозъкът се опитва да се справи с конфликта между това, което всъщност преживя човек и това, което мисли, че е преживял.





Може да Ви хареса

КОСМОС

Библейската притча може да се окаже действителен природен феномен В една зашеметяваща среща между вяра и научни изследвания, проведено от Школата по биологични науки...

ХОРОСКОП

Астролозите не губят време и вече са готови със своите прогнози за това какво очаква всяка зодия през новата година Новата 2024 година вече...

КОСМОС

Трябва да има гаранции, че правата и свободите се уважават, убедени са юристите Колко застрашени са човешките права от изкуствения интелект? Ще повтори ли...

ТЕХНОЛОГИИ

От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ,...