Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

КОСМОС

Преди 12 хиляди години могъща цивилизация властва и оставя наследство





Под гъстата покривка на гватемалската джунгла се крие място, забулено в мистерия.
Когато учени минават оттук преди 60 години решават, че това са върховете на вулкани. В последствие се оказват пирамиди на древен град.

Наричат града Накбе

Това е мястото, което може да реши най-великата мистерия. Как хората са изминали прехода от варварство към цивилизация? Това е въпросът, който движи археологията.
Съществува легенда, според която люлката на цивилизациите лежи на дъното на океана. Легенда за величествено царство, дом на напреднало и усъвършенствано общество.
Според преданието тя изчезва в потоп преди 12 хиляди години, но няколко оцелели на кораб, донасят своите познания на първобитните хора.
Тя е свързана с една от най-известните и противоречиви идеи в света. Съществувала ли е наистина?

Археолозите не вярват,

че цивилизацията идва от Атлантида, но ако проучат достатъчно места като Накбе, вероятно ще разрешат загадката.
Градове като него са изследвани, откакто европейците започват колонизирането.
Навсякъде по света, на напълно изолирани места, те попадат на впечатляващи останки от древни общества. Често, местните не знаят нищо за хората построили тези паметници.

Археологията се е развивала предимно от авантюристи

Древният свят, който разкривали бил пълен с невероятни съвпадения.
От всички видове структури, които са можели да строят, древните цивилизации от двете страни на Атлантика избират пирамидите.
От всички начини за погребване на мъртвите – избират мумифицирането. Вместо азбука, писмеността им представлявала йероглифи.

Науката трудно успява

да датира повечето чудеса. Според мнозина, приликата помежду им е невероятна. Логично е да са се появили като една единствена култура, но част от учените се възпротивяват.
Имаше спор, дали цивилизациите произхождат от една или са се формирали независимо една от друга в Египет, Китай, Централна Америка и всички останали места.
Спорът беше доста разгорещен. Едно от решенията изплува от дълбините на митологията. Платон е първият, който пише за висша цивилизация.

Атлантида – отдавна изгубена в потоп

След Платон историята е забравена за повече от 2000 години, но през 1882 година митът е възроден от един мъж – Игнациус Донъли.
Той твърди, че докато светът бил в каменната ера, една група хора започват да мислят различно и поемат по пътя на цивилизацията в своя дом – Атлантида.
Но само тя ли е властвала в далечните времена. Тези неземно богати и образовани народи изучили астрономията, появила се религията, писмеността, паметниците и изкуството. Ключовите елементи на цивилизацията.

Донъли твърди,

че е невъзможно повече от една група хора да еволюират по този специфичен начин.
Според него, Атлантида е люлката на всички цивилизации. От бреговете й отплават лодки във всички посоки и отнасят напредъка към Мексико, Южна Америка, Египет и Месопотамия.
Но кой е помогнал на атлантите и дали те не са наследници на могъщата марсианска цивилизация, управлавала Слънчевата система до сблъсъка с нашествениците от Сириус?





Може да Ви хареса

КОСМОС

Библейската притча може да се окаже действителен природен феномен В една зашеметяваща среща между вяра и научни изследвания, проведено от Школата по биологични науки...

ХОРОСКОП

Астролозите не губят време и вече са готови със своите прогнози за това какво очаква всяка зодия през новата година Новата 2024 година вече...

КОСМОС

Трябва да има гаранции, че правата и свободите се уважават, убедени са юристите Колко застрашени са човешките права от изкуствения интелект? Ще повтори ли...

ТЕХНОЛОГИИ

От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ,...