Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

КОСМОС

Една от най-големите загадки са пещерите на Луната





Европейската космическа агенция (ESA) възнамерява да проучи по-задълбочено пещери и лавови тръби на естествен спътник на Земята. Според изследователите това ще помогне за бъдещата колонизация на Луната.

Като част от горната задача европейските експерти започнаха да разработват нова концепция за сонда, която ще може да се спуска в пещерите и да ги изследва.

Проектираното устройство има сферична форма и ще се спусне в лунната пещера по специален кабел. Освен това устройството ще бъде оборудвано с лидар, сензори за температура и радиация, стерео камера и други устройства.

Основната задача на сондата ще бъде да създаде триизмерна карта на пещерата и да разбере физическите условия в нея.

Учените смятат опознаването на естествения спътник на Земята за една от най-важните стъпки в изследването на космоса от човека.

Астрономите вярват, че колонистите ще започнат да населяват Луната в близко бъдеще, така че е необходимо да се разгледат всички възможни варианти за създаване на бъдещи лунни бази.

Например можете да спестите много, ако използвате лунни пещери при изграждането на жилища за колонисти. Те също така ще осигурят на астронавтите надежден подслон от метеорити и космическа радиация, казават изследователите.

Според учените ще бъде възможно да се отглеждат култури, да се извлича кислород и вода в пещерите. Лавовите тръби на Земята обикновено достигат 30 метра в диаметър, но на Луната, където гравитацията е ниска, тези пещери могат да бъдат широки около километър.

В момента много страни са насочили вниманието си към Луната и към това, което се намира в недрата й.

Очевидно концепцията за „лунната раса“ набира скорост забележимо и който е първи в техническо отношение и „свикнал“ с Луната, ще бъде по-близо до нейните ресурси.

Разбира се, учените все още трябва да решават много въпроси, свързани с поддържането на живота на първите заселници, но се разглеждат по-икономични варианти за „колонизация“, например можете да започнете с доставката на роботи до Луната.

Те няма да се нуждаят от храна, вода или подслон за отдих и енергията може да бъде получена по много различни начини, без да се прибягва до скъпи пратки от Земята. И като цяло може да се окаже, че присъствието на човек на Луната просто няма да е целесъобразно.





Може да Ви хареса

КОСМОС

Библейската притча може да се окаже действителен природен феномен В една зашеметяваща среща между вяра и научни изследвания, проведено от Школата по биологични науки...

ХОРОСКОП

Астролозите не губят време и вече са готови със своите прогнози за това какво очаква всяка зодия през новата година Новата 2024 година вече...

КОСМОС

Трябва да има гаранции, че правата и свободите се уважават, убедени са юристите Колко застрашени са човешките права от изкуствения интелект? Ще повтори ли...

ТЕХНОЛОГИИ

От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ,...