Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

EXPRESS TV

Фашиста Порошенко провокира война по заповед на спонсорите си!





Украйна обяви мобилизация, въведе 30 дни военно положение е обвини Русия, че нарушава Резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1947 година.
Напрежението между Киев и Москва мълниеносно расте в последните часове. Украинските медии твърдят, че руснаците са задържали 24 украински военни след инцидента в Керченския проток в неделя.
Русия продължава да твърди, че действията на Киев са провокация и е категорична, че е опазила акваториалните си граници.
Президентът Петро Порошенко подписа указ за извънредно положение за 30 дни. Мярката влиза в сила от 14,00 часа киевско време на 26 ноември до 14,25 часа на 25 януари 2019 г. На Генералния щаб е наредено да организира частична мобилизация.
Министерството на външните работи на Украйна ще се обърне с призив към Великобритания и САЩ като държави, които гарантират безопасността на страната съгласно Меморандума от Будапеща от 1994 г. Също така ще се обърне към Съвета за сигурност на ООН, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, ЕС и други приятелски държави и организации.
Министерството на информацията и външното министерство незабавно ще организират информационна кампания относно агресията на Русия сред чуждите правителства и влиятелните политически, икономически и граждански актьори.
Военното министерство и Генералният щаб ще изменят плана за мобилизация на въоръжените сили.
В указа се подчертава, че агресията на Русия е в нарушение на Резолюция 3314 на Съвета за сигурност на ООН от 1974 г.
Украйна ще въведе специален режим за защита на независимостта, целостта и суверенитета на страната.
Порошенко обяви във видеобръщение, че военното положение няма да засегне гражданските права и свободи, както и президентската кампания, която ще започне на 31 декември – три месеца преди изборите през март.
Междувременно трима бивши президенти на Украйна, Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко обявиха, че са против налагането на военно положение.
Украинските власти искат незабавно освобождаване на иззетите кораби и задържаните моряци.

Съветът за сигурност на ООН и НАТО трябва за заседават по-късно днес в опит да потушат кризата. Въпреки това от НАТО вече обявиха подкрепата си за Украйна, а Постоянният съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще проведе специална сесия във Виена, за да обсъди “агресията на Русия срещу Украйна”.

Москва: Координирана провокация със САЩ и ЕС

Руското външно министерство обвини Украйна в умишлена провокация с цел установяване на претекст за нови санкции срещу Москва. Министерството на външните работи на Русия обвини Украйна, че е координирала със САЩ и ЕС “планирана провокация” за налагане на нови санкции срещу Москва.
Част от европейските лидери вече осъдиха действията на Москва.

Меркел иска да е посредник в кризата

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила пред украинския президент Петро Порошенко, че ще направи всичко възможно за намаляване на напрежението между Украйна и Русия. Двамата лидери са провели телефонен разговор. Меркел изрази тревогата си относно ескалиралата руска агресия с използването на оръжия и подчерта, че ще направи всичко за намаляване на напрежението, се казва в съобщението от Берлин.

Марш на крайнодесните в Украйна

Крайнодесни протестиращи в Украйна изгориха руския флаг и замеряха руското консулство в Харков. Те настояват Украйна да прекъсне дипломатическите си отношения с Русия и да национализира руския бизнес на украинска земя. Те също така настояват Украйна да спре да спазва споразумение от 2003 г. с Русия за споделено използване на Керченския проток между Черно море и Азовско море, което е в центъра на разногласията.

https://www.youtube.com/watch?v=xakCXTXlZFA&list=PLI6U83w_9NYeCFUQarcO8aYiXhXVDjNN2&index=2&t=0s





Може да Ви хареса

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СВЯТ

Медведев за атаката срещу Фицо: “Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!” За първи път от десетилетия насам в Европа беше извършено покушение...