Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

EXPRESS TV

101-ва американска въздушнодесантна дивизия се дислоцира на границата с Украйна „готова за бой тази вечер“





Командващият: „Това не е тренировъчно, а бойно разгръщане“

Белият дом разположи хиляди американски войници само на мили от границата с Украйна, готови да се включат във военни действия, информира CBS News. Пред медията офицери казаха, че са там за битка срещу Русия.

Бригаден генерал Джон Лубас потвърди, че близо 5 000 войници от 101-ва въздушнодесантна дивизия наскоро са се присъединили към 100-те хиляди американски ввоенни, разположени в Европа. Лубас посочи, че това е „пълно разгръщане“ и че те се готвят да се бият с руснаците в Украйна. „Това не е тренировъчно, а бойно разгръщане. Трябва да сме готови още тази вечер“, уточни той.

Репортерът на CBS Чарли Д’Агата придружава американските сили по време на военните им учения в предната оперативна база само на четири мили от границата с Украйна. Наскоро 101-ва въздушнодесантна дивизия участва в съвместни учения с румънски сили, симулирайки битка на украински войници срещу руски войски.

Полковник Едуин Матхайдес каза, че неговите сили „наблюдават отблизо“ руснаците, като провеждат военни игри, „възпроизвеждайки точно това, което става“ в Украйна и „изграждат цели, срещу които да тренират“.

CBS News съобщи, че „Целта на [Русия] е да прекъсне достъпа на Украйна до морето, оставяйки страната и нейните военни сили блокирани.“ CBS News не посочи източника на това твърдение. Кремъл публично заяви, че целта на войната е ограничена до Източна Украйна.

Лубас обяви, че дивизията е „готова да защитава всеки сантиметър от територията на НАТО“. Москва обаче никога не е заплашвала да нахлуе в страна от НАТО. Украйна не е член на НАТО. Когато президентът Зеленски каза миналия месец, че Украйна трябва да бъде допусната в Северноатлантическия пакт, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърлиха предложението на Киев.

101-ва въздушнодесантна е лека пехотна дивизия. Известна е с името „Крещящите орли“. Пентагонът я използва като сила, която може да бъде дислоцирана по целия свят в рамките на часове. Лубас описа дивизията си като „уникална, от гледна точка на нашата способност за въздушно нападение… Ние сме лека пехотна сила, но отново подчертавам, че с нашите самолети тази мобилност е предназначена за въздушни нападения.“

Румънският генерал-майор Лулиан Бердила каза пред CBS News, че присъствието на американски войски му напомня за Втората световна война: „Според мен действителният смисъл от присъствието на американски войски тук е все едно да имаш съюзници в Нормандия, преди врага да е там.“ 101-ва дивизияи не е разполагана в Европа след края на последната световна война.

Кайл Анзалоуни е редактор на сайта Antiwar.com, редактор на новините на Либертарианския институт и съ-водещ на предаването „Конфликти на интереси“.

Превод: д-р Радко Ханджиев





Може да Ви хареса

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...