Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ФОКУС

Пробит ли е чадърът над империята на Ковачки





Сигнали и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ-ове и топлофикации от империята на Ковачки е имало. Но нито прокуратура, нито други държавни институции са показали интерес. Европейски прокурори сега пробиха политическия чадър.

Какво е необходимо, за да съществува един “мръсен” бизнес в страна-член на ЕС? Политически гръб и приспани институции. И двата фактора очевидно са налице в случая с разследване на Европейската прокуратура, според което една частна фирма съзнателно е подавала неверни данни и документация в годишните отчети за емисиите на парникови газове, като е декларирала занижени емисии на CO2.

Доклад на екологично сдружение “За Земята”, публикуван вчера, констатира, че пет централи, свързвани с консултанта Христо Ковачки, са спестили поне 74 691 047 евро за пет години, като в отчетите са намалили значително данните за изхвърляните в атмосферата парникови газове. „Топлофикация – Перник“, „Топлофикация – Сливен“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“ АД скрили общо 1 957 682 тона въглероден диоксид с различни технически способи под носа на отговорните институции.

Механизмът

В последните два дни европейски прокурори, заедно със 150 служители от ДАНС и ГДБОП извършват обиски и изземват документация за последните няколко години от офиси на ТЕЦ-ове и топлофикации, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки. Дружествата, които оперират предприятията, подават данни колко въглероден диоксид е изпуснат в атмосферата по време на работата им и какви са използваните горива, което определя и разходите за въглеродни квоти – без тях замърсяващи производства като въглищните не могат да работят. Занижени ли са парниковите газове, и квотите са по-малко, както и парите, които трябва да се платят за тях. Емисиите се намаляват и с данни, че е горена например биомаса, а не въглища.

Данните заверява частна компания, която работи с тези дружества и подава докладите на държавната Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). А ИАОС – на Европейската агенция по околна среда и така ги потвърждава. Налице е “двойна заверка”, тъй като никой в ИАОС така и не се е усъмнил в истинността на данните през последните близо пет години.

Кой проверява?

Проверка на “24 часа” разкри, че фирмата е “Джи Ем Ай Верифай” ЕООД, акредитирана от Българска служба за акредитация през март 2019 г., скоро след като е учредена. Тя е една от седемте в България, които могат да потвърждават емисиите от парникови газове на предприятията. На посочените от дружеството телефони никой не отговаря от два дни. Експертният доклад, озаглавен „Скритата картина на замърсяването с въглероден диоксид: как несъответствия в данните облагодетелстват топлоелектроцентралите от кръга „Ковачки“, разкри и друга фирма – “Грийн енд Феър” АД, верифицирала докладите до 2018 г.

Следите на истинските ѝ собственици се губят, тъй като дружеството е регистрирано с акции на приносител – т.е. истинският собственик е неизвестен, констатира докладът. “Въпреки това Българската служба по акредитация, която следи за независимостта на фирмите-верификатори, е издала и поддържала в течение на повече от 10 години сертификат за акредитация на дружество с неясен собственик”, посочват еколозите.

Ако нарушенията се докажат, най-голямата заплаха за империята на Ковачки е затваряне на предприятията, тъй като дейността им не отговаря на изискванията за работа в ЕС. По-леките санкции са глобите – 100 евро/тон въглерод за квотите, които не са били отчетени, и компенсиране на разликата между действителни и отчетени следващата година. Обяснението на някои от проверяваните е, че са горили биомаса, а акцията е атака към енергийния сектор, която ще доведе до по-високи сметки за ток.

Политически чадър

През 2019 г. министър на околната среда и водите беше арестуваният по-късно десен консерватор Нено Димов, излъчен от квотата на ВМРО-БНД, а в началото на януари 2020 г. сменен от Емил Димитров-Ревизоро от същата политическа сила. Димов е обвиняем за безстопанственост заради водната криза в Перник. Според документите по разследването е разрешавал водоподаване от язовира, използвано от “Стомана индъстри” и ТЕЦ “Перник” (свързван с Ковачки). През 2008 г. партията на Ковачки “Лидер” и ВМРО бяха обвързани с коалиционно споразумение в Движение “Напред”. По времето на Ревизоро проверки на прокуратурата и министерски инспекции какъв точно боклук се гори в централите, свързвани с Ковачки, и имат ли те разрешителни, не доведоха до резултати.

Не само при коалиционните управления на Борисов, но и при тройната коалиция екоминистерството не притесняваше Ковачки заради мръсни производства. Не го притесняват и синдикатите заради условията на труд и заплащането в предприятията. Не го притеснява и прокуратурата – нито заради обосновани предположения за корпоративен вот по време на избори, нито заради сигнали, предхождащи разследването на Европейската прокуратура.

Сигнали е имало

Сигналът е подаден от журналиста от разследващия сайт “Биволъ” Димитър Стоянов в Комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ, създадена в 45-ото НС. Тогава той обяснява схемата, проверявана сега, за която казва, че е ощетила фиска с близо 30 млн. евро заради по-малко въглеродни квоти, верифицирани от специално създадена за целта фирма. “Постъпателно (фирмата, б.авт.) започва да верифицира докладите на осем топлоцентрали, свързани с г-н Ковачки”, казва журналистът пред комисията през август 2021 г.

В пост във Фейсбук Борислав Сандов, тогава депутат от “Демократична България”, съобщи, че тогава са сезирали прокуратурата. На въпрос на Дойче Веле не е ли имал съмнения като екоминистър (13 декември 2021 г. – 2 август 2022 ) в дейността на ИАОС, утвърждавала докладите за емисиите, той отговори: “Аз съм имал съмнение, но не съм получавал сигнали от другаде. Разчитах, че сигналът ни от 45-ото НС ще даде резултат някога”.

Опитите за връзка с ИАОС удариха на камък. Никой не вдига телефоните в пресцентъра, а мобилният на служителката, която отговаря за връзките с обществеността, е изключен. На телефона на и.д. директор Росалина Инджиева любезен глас обясни, че ще ѝ предаде кой я търси, а по-късно от ИАОС помолиха за въпроси по мейл с обещание да отговорят.

Предизвестен край?

Ако империята от проверявани ТЕЦ-ове и топлофикации, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, беше плащала за толкова емисии, колкото в действителност ѝ трябват, най-вероятно щеше да фалира. По повод скандала и публикувания неотдавна доклад от “Грийнпийс-България”, озаглавен “Осемте кръга на въглищната империя на Ковачки”, Дойче Веле се обърна с въпрос към Меглена Антонова, директор на офиса на международната екоорганизация с въпроса: “Имахте ли подозрения за противозаконни практики с отчитането на емисиите от едни от най-големите замърсители в България?” Категорично да, заяви Антонова.

Един от примерите, който дава, е ТЕЦ “Бобов дол”, платила за квоти през 2020 г. 13.308 милиона лева, а държавната ТЕЦ “Марица изток 2” – 339. 677 млн. лева. Частният ТЕЦ е произвел 1 535 258 MВтч, а държавният близо 2.5 пъти повече – 3 820 142 МВтч. Разминаването е твърде голямо, дори и да се отчитат други фактори – технологични, специални цени на квоти и др.

Защо институциите не са се интересували?

По отношение на фирмата, заверявала докладите, Антонова разкрива, че преди да основе „Джи Ем Ай Верифай“ през 2018 г., едноличната собственичка Габриела Илиева не е имала опит във верификацията на емисии, нито е известен неин трудов стаж в енергетиката. Адресът, на който е регистриран верификаторът, е жилищен апартамент в бизнес сграда. Адвокатката на верификатора обслужва дружества от Въглищната империя, казва тя.

Според Меглена Антонова “предвид множеството много сериозни нарушения, които са явни и от публични документи, през годините съществуването на Въглищната империя “Ковачки” не е получавало особено внимание от нито една от институциите, от които би трябвало – КЗК, НАП, МОСВ, КЕВР, НЕК, КФН”.

Европейските прокурори обаче пробиха чадъра.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...