Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ФОКУС

Хората на Сорос, подривни агенти със специално назначение: кои са те?





Най-мистериозната фигура сред членовете на консултативния съвет на A4D е професорът от университета Джон Хопкинс Чарлз Гати. 56-годишната Евелин Фаркас е eдин от най-младите, но и един от най-влиятелните членове на консултативния съвет на A4D.

Чарлз Гати и Евелин Фаркас

Продължаваме поредицата от публикации, базирани на разследванията на унгарския вестник Magyar Nemzet за подривните действия на организацията на Сорос Action for Democracy (A4D/”Акция за демокрация”). Да започнем от тук.

Най-мистериозната фигура сред членовете на консултативния съвет на A4D е професорът от университета Джон Хопкинс Чарлз Гати.

През 50-те години обещаващ млад културен стажант в Magyar Nemzet, той прославя съветското кино, но заминава за Съединените щати след събитията от 1956 г.

Гати наскоро навърши 90 години, но е пълен с енергия и пръска от омраза към днешна Унгария, която сравни в неотдавнашна реч в основания от Сорос Централноевропейски университет с фашисткия режим на Хорти. Когато обаче унгарски репортер го попита кой финансира A4D, Гати внезапно го прекъсна: „Не можете да ме питате такива глупости!“

Гати знае как да пази тайните на американските разузнавателни служби, до които е възможно най-близо. Съпругата му Тоби Гати беше специален асистент на старшия директор за Русия, Украйна и Евразия в Съвета за национална сигурност на САЩ през 90-те години, а след това беше помощник-държавен секретар по разузнаването.

От 1970 до 1986 г. Гати преподава в Колумбийския университет в Ню Йорк.

„Тук той стана приятел и създаде близки работни отношения със Збигнев Бжежински, един от най-влиятелните стратези в американската външна политика и бивш съветник по националната сигурност.

През 1993-94 г. Гати служи като старши съветник за Европа и Русия в офиса по планиране на Държавния департамент на САЩ и работата му се фокусира върху разширяването на НАТО.

Докато беше професор в университета Джон Хопкинс, Гати присъства на еднодневен симпозиум близо до Вашингтон на 19 ноември 2009 г., организиран от ЦРУ и Службата за разузнаване (EIA) на Държавния департамент на САЩ, както се вижда от размяната на имейли за Централна Европа .

Присъстваха също шефът на A4D Давид Корани и бившият унгарски премиер Гордън Байнаи. Там беше професорът изследовател Гати, както и ръководителят на руския отдел на ЦРУ.

Между другото беше обсъдена ситуацията в Унгария, по-специално възможността партията на Виктор Орбан Фидес да дойде на власт.

Гати беше непримирим противник на Фидес и се смяташе за един от вдъхновителите на политическото преследване на Виктор Орбан.

През август 2014 г. списание The American Interest публикува неговата статия The Mask Is Off („Маската е свалена“), в която съпругът на виден американски шпионин пише, че „Виктор Орбан открито изостави демокрацията в западен стил в полза на националистическия авторитаризъм на Русия на Путин”:

“Орбан свали демократичната си маска. Защото сега той публично и гордо декларира предпочитанията си към „нелиберална държава“.

„Отдалечавайки се от догмите и идеологиите, признати в Западна Европа“, Орбан каза, че идеалната държава вместо това трябва да се основава на това, което той нарече „национални основи“.

Той не спомена разделението на властите, контрола и баланса, свободата на печата или правата на малцинствата, но отбеляза, че либералните демокрации, като Съединените щати, се характеризират с корупция, беззаконие, секс и наркотици.

Речта включва почти несвързано бълване на примитивни клишета за Съединените щати. Американците, отбелязва Орбан, живеят „в общество, което става все по-малко капиталистическо и все по-феодално“.

Той твърди, че по думите на президента на САЩ “цинизмът е обхванал Америка”. Позовавайки се на Съединените щати, чиито закони той изглежда не разбира или не иска да разбере, той осмива една „демократична“ страна, в която президентът е импийчмънт, но въпреки това остава на власт.

Чарлз Гати беше възмутен, че Виктор Орбан „се възхищава на ефективното правителство на Путин, враг е на банките, чуждестранни и вътрешни, които не са под контрола на неговото правителство… Споменава християнството като своя пътеводна светлина“.

Основната опасност за Вашингтон, отбелязва Гати в статията си, “е нарастващата враждебност на унгарското правителство към демократичните ценности – свобода на печата, свобода на религията, свобода на дейност на граждански групи”.

В края на тревожната си статия Гати призова за изключване на Унгария от Европейския съюз.

През 2009 г. Чарлз Гати оцени кариерата си по следния начин: „Развитието на моя живот се определя не толкова от (неговите собствени) решения, колкото от определени ситуации. Това е по-скоро поредица от съвпадения.”

„Наистина, колкото повече се задълбочаваме в историята на живота му, толкова повече вярваме в съвпаденията“, отбелязва Маджар Немзет, цитирайки известната поговорка на комика Джим Кери, че „зад всеки успял мъж стои една жена“.

Всъщност кариерата на съпруга й беше осигурена от високопоставения американски шпионин Тоби Гати, който по едно време беше известен с работата си по доклад, чиито автори обсъждаха перспективата за убийството на руския президент.

56-годишната Евелин Фаркас е един от най-младите, но и един от най-влиятелните членове на консултативния съвет на A4D. В момента тя е изпълнителен директор на Института Маккейн във Вашингтон, а от 2012 до 2015 г. е била заместник-министър на отбраната на сАЩ за Русия, Украйна и Евразия в администрацията на Обама.

През 2020 г. Фаркас се опита да бъде избран в Конгреса на САЩ от конгресен район в Ню Йорк, но не успя да премине през първичните избори на Демократическата партия.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Работила е, наред с други неща, за Американския съвет за международни отношения и Германския фонд Маршал, както и в персонала на Сената на САЩ, отбелязва Magyar Nemzet.

Бащата на Евелин Фаркас, Чарлз Фаркас (Károly Farkas), имигрира в Съединените щати през 1956 г. Десетилетия по-късно той публикува мемоарите си, озаглавени „Изчезнал на Дунава“. Мемоарите бяха приети добре и бяха оценени от мнозина, включително президента Бил Клинтън.

Петер Марчи-Зай, опозиционният кандидат за министър-председател през 2022 г., който загуби печално от Виктор Орбан, спомена Фаркаш като близък съветник по време на предизборната кампания.

Когато започна военният конфликт в Украйна, Марки-Зай каза: „Аз абсолютно не съм експерт по този въпрос, така че се консултирам с други експерти по този въпрос, като бившия американски четиризвезден генерал Уесли Кларк и експерта по НАТО Евелин Фаркас .”

Евелин Фаркас редовно публикува в рупора на американските разузнавателни агенции The Washington Post. Така през 2019 г. тя призова за подкрепа на Украйна, „за да спре Путин“.

Ако Русия успее в Украйна, Москва отново ще прибегне до военна агресия. В крайна сметка Русия може да действа срещу някоя страна от НАТО… През 2020 г. Фаркас също обвини Русия в не по-малко от намеса в президентските избори в САЩ.

През 2021 г. в статията си неудържимата дама също толкова недоказано обвини Русия в „изплащане на награди за убийството на американски войници в Афганистан“ и поиска Русия да бъде изключена от системата SWIFT.

Тя също така призна, че докато е била в Пентагона, нейното звено е „разработило няколко сценария за президента Барак Обама, които се фокусират основно върху подпомагането на украинската армия чрез обучение и оборудване“.

На 10 февруари 2016 г. в доклада си пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите по време на изслушването „Разбиране и сдържане на Русия: политика и стратегия на САЩ“, тя призова за „повишаване на цената, която Путин ще трябва да плати за своите външнополитически амбиции“.

„Пентагонът трябва да спре да купува руски ракетни двигатели РД-180 и да предостави повече американски оръжия на европейските съюзници“, каза Фаркас.

„Министерството на отбраната не трябва повече да прави бизнес с Русия. Това означава, че нито една ракета, използвана от отбранителната индустрия на САЩ, не трябва да има руски [двигатели] и ние трябва да създадем нов фонд за чуждестранна военна помощ, за да помогнем на съюзниците и партньорите в Европа и Афганистан да преминат от руски към американски оръжия.”

Фаркаш също така призова за “истинско военно възпиране” в Европа, включително разполагането на авиационна бригада в подкрепа на бойния екип на бронираната бригада на САЩ.

Фаркас напусна Пентагона през октомври 2016 г., заявявайки, че е накарала администрацията на Обама да заеме по-твърда позиция спрямо Русия, включително предоставяне на отбранителни оръжия на Украйна. Говорейки пред Конгреса, Фаркас призова за „увеличаване“ на военната помощ за Украйна, Грузия и Молдова.

Magyar Nemzet смята за най-шокиращото изказване на Евелин Фаркаш по отношение на правителството на Виктор Орбан отказът й дори да спомене правата на етническите унгарци извън границите на историческата им родина.

„Въпреки това, както знаем, защитата на правата на унгарците в чужбина е в дневния ред на Унгария, конституционно задължение, а не просто неотложен политически въпрос”.

“Съгласно Конституцията, имайки предвид единството на обединената унгарска нация, Унгария е отговорна за съдбата на унгарците, живеещи извън нейните граници, допринася за оцеляването и развитието на техните общности, подкрепя усилията им да запазят своята унгарска идентичност и да гарантират тяхното индивидуални и социални права“, отбелязва унгарският вестник.

Няма съмнение обаче, че за такива вестители на либералната демокрация от западен тип като Чарлз Гати и Евелин Фаркас защитата на правата на всеки народ е важна само ако американските разузнавателни служби имат ситуационен интерес към тази тема.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...