Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ИСТОРИЯ

Ахил първият българин, за който има записана история





Инициатива за издигане на паметник на Ахил в София се появи току що във Фейсбук.

Идеята е, че славният боец от Троянската война, очевидно е бил българин, и е водил български войски. С това той е фактически най-древният наш сънародник, за който има писана история.

Това не е измислица, а се опира на обективни исторически данни, при това дори от ГРЪЦКИ хронисти, които както знаем, недолюбват българите.

Според летописците Йоан Малала и Йоан Цеца, ай-прочутите бойци в Троянската война са били именно българи.

Нихилистичната ни държава, обаче отказва да използва този факт. А самите гърци, с далеч по-малко доказателства, са обсебили цялата Троянска война, в която реално воюват основно траки! Но траки днес няма, няма кой да се защити. Вероятно трябва да сме ние – българите, защото траките са се влели основно в нашата кръв.

Но в случая говорим за истински (пра)българи.

Ето какво пише в „Хронография“ на византийския летописец Йоан Малала (той е грък): „пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, 3000 души“.

А друг гръцки хронист – Йоан Цеца пише съвсем същото, само че говори за 2500 човека:

„и тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин“.

Това сведение е много важно, защото връзката на хуните с българите е доказана от многобройни други източници. Абсолютно не подлежи на съмнение, че българите са били елитна военна част във войските на хунския вожд Атила. Той дори в някои източници е посочван като “български хан”.

Т.е. връзката “хуни-българи” е безспорна. Добавянето на “мирмидонци”, по безспорен начин връзва българите с хората на Ахил.

Съществува и трети източник, но той не е гръцки, а е български. Сведението за връзка на българи и мирмидонци, е отразено в старобългарския превод на „Илиада“, направен по времето на цар Симеон Велики в Преславската книжовна школа.

С далеч по-малко доказателства, и буквално по слухове, гърците градят бутафорна история, в която никога не са участвали.

А ние – нямаме гордост да покажем Истината!

Нека издигнем паметник (например в Борисовата градина), на най-древния българин, вписан в историята.

Добри Божилов (в статията са ползвани цитати от Уикипедия и други публикации в Интернет)

Картина: Диана Славчева





Може да Ви хареса

ТЕМА

Очаква се cyшитe, oгpoмнитe пoжapи и жecтoĸитe бypи дa oпycтoшaт oбшиpни чacти oт плaнeтaтa Cpeднaтa глoбaлнa тeмпepaтypa oт пeтъĸ e билa c нaд двa...

КУЛТУРА

Технология на отродяването. “Фалшива новина” ли е, че българската литература е смъртоносно ампутирана “Фалшива новина” ли е, че българската литература е смъртоносно ампутирана в...

КУЛТУРА

В навечерието на Деня на Независимостта, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ отпразнува своя патронен празник в аулата на ПГ по механотехника....

ИСТОРИЯ

Преди половин век в Чили бе извършен военен преврат Да управляват икономиката дойдоха „момчетата от Чикаго“ През изминалия век светът стана свидетел на безброй...