Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ИСТОРИЯ

Клеопатра VII уникална фигура в историята на човечеството.





Клеопатра VII се възкачва на трона на 17-годишна възраст и умира на 39 години.

Според Плутарх, тя е говорела поне 9 езика (етиопски, троглодитски, иврит, арабски, арамейски, мидийски, партски, египетски и гръцки).
Освен че е знаела езика на Древен Египет, тя е можела и да чете йероглифите, уникален случай в нейната династия, за която се предполага, че е от трако-български (“гръцки” ?! – в оригиналния текст) произход.

С това знание всяка книга в тогавашния свят е отворена за нея.

Освен езици, тя изучава география, история, астрономия, международна дипломация, математика, алхимия, медицина, зоология, икономика и други дисциплини.

Тя се стреми да получи достъп до цялото знание на своето време.

Клеопатра прекарва много време в нещо като примитивна древна лаборатория и пише няколко трудове, свързани с билки и козметика.

За съжаление, всичките ѝ ръкописи са унищожени при пожара на великата Александрийска библиотека през 391 г. сл. н. е.

Известният лекар (“физик” в оригиналния текст) Гален изучава нейната работа и успява да транскрибира някои от рецептите, създадени от Клеопатра.

Едно от тези средства, което Гален също препоръчва на пациентите си, е специален крем, който може да помогне на плешивите мъже да възвърнат косата си.

Книгите на Клеопатра са включвали различни съвети за разкрасяване, но нито един от тях не е достигнал до нас.

Владетелката на Египет също така се е интересувала от лечението с билки и благодарение на езиковите си познания тя е имала достъп до множество папируси, които са изгубени днес.

Нейното влияние върху науките и медицината е добре известно в ранните векове на християнството.

Тя, без съмнение, е уникална фигура в историята на човечеството.

Credit: Ancient EGYPT – مصر القديمة (Кадър от филма “Клеопатра” от 1963 г., с Елизабет Тейлър в главната роля)

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

КОСМОС

Библейската притча може да се окаже действителен природен феномен В една зашеметяваща среща между вяра и научни изследвания, проведено от Школата по биологични науки...

ХОРОСКОП

Астролозите не губят време и вече са готови със своите прогнози за това какво очаква всяка зодия през новата година Новата 2024 година вече...

КОСМОС

Трябва да има гаранции, че правата и свободите се уважават, убедени са юристите Колко застрашени са човешките права от изкуствения интелект? Ще повтори ли...

ТЕМА

Очаква се cyшитe, oгpoмнитe пoжapи и жecтoĸитe бypи дa oпycтoшaт oбшиpни чacти oт плaнeтaтa Cpeднaтa глoбaлнa тeмпepaтypa oт пeтъĸ e билa c нaд двa...