Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ИСТОРИЯ

И ПРОШКА НЯМА ДА ИМА….





Днес си припомних някои исторически факти: как Народното събрание на България през 1941 година с френетични ръкопляскания се включва във Втората Световна Война на страната на Третия Райх, съоветно нацистите на Германия и фашистите на Мусолини.

Естествено, нито един български войник не отива на Източния фронт, а царят заявява на Хитлер, че ако прати българска армия да воюва срещу Русия, всички заедно с духовия оркестър, ще преминат на страната на руските сили. Но пък България вярно обслужва интересите на Райха и праща текстилни изделия, кожени изделия, храни на немската армия.

Оръжие – не, защото тогава не произвеждаме такова, а по-скоро Германия ни го предоставя. Но, така или иначе, с овациите на тогавашните депутати, българите са въвлечени в световната война.

И цената на това е жестока. София, Враца и други градове, са бомбардирани, убити са стотици българи от американските бомби. Откъснати български територии от държавата, репарации, ограничения. Само участието ни в края на войната и дадените над 37 000 жертви в боевете срещу нацистите, предотратяват поредната национална катастрофа. Но явно историческите поуки жестоко са подминали българските депутати – и тогава, и сега.

Днес е поредният исторически срам. Американските подлоги в парламента отново възторжено гласуваха за въвличането ни в поредната катастрофа. Отново на грешната страна. Отново против волята на българския народ. То, не че ще изпратим ракети и самолети или някаква сериозна техника, но и един патрон е в повече за войната на семейство Байдън.

И само да напомня на днешните депутати, гласували това срамно и позорно решение, че голямата част от техните колеги, които 1941 година са ръкоппляскали на решението за съюзничество с Третия Райх, през 1945 и следващите години, са осъдени от Народния съд на разстрел като национални предатели.

Само напомням.

Елена Гунчева-Гривова

* Снимка: “Изгубената България”

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...