Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ИСТОРИЯ

Галеоните често ставали обект на пиратски нападения





Галеоните са сравнително големи тримачтови ветроходни кораби от XVI – XVIIl в., които имат мощно артилерийско въоръжение и са използвани за военни и търговски цели.

Основният тласък за създаването им е появата на редовен корабен трафик между Европа и колониите в Новия свят.

Главно с тях са били превозвани стоки от Новия свят към Испания.

Испанският галеон представлява военно – транспортен кораб с две палуби и висока кърма.

Дължината му е около 40 м, а ширината – 16 м. На борда му има от 50 до 80 оръдия.

Екипажът наброява около 600 души – моряци и войници. Испанците използвали галеоните, за да транспортират войски и снаряжение до американските колонии, а по обратния път носели скъпи товари, поради което често ставали обект на пиратски нападения.

Галеоните не се славят с голяма бързина и маневреност.

Този вид кораби са предназначени за дълги океански пътешествия, като предоставят достатъчно възможности за отбрана. За построяването на един галеон е била необходима изсушена дървесина от над 2 000 дъба.

В съвременната популярна култура галеоните са популярни с разказите за превозването на скъпи товари от Новия свят към Испания, пиратски нападения над тях и потънали съкровища в Карибите.

За търсачите на съкровища най – голямата мечта е да попаднат на потънал в морето испански галеон, натоварен със скъпоценности.

Най – известният галеон Nuestra Senora de la Concepcion е плячкосан от кралския пират Франсис Дрейк на 1 март 1579 г. Скъпоценностите от него стават притежание на британската кралска фамилия.

Този тип платноходи са използвани до XVIII в., когато постепенно започва смяната им с по – модерните фрегати и линейни кораби.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...