Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

КОМЕНТАР

Особено мнение на Явор Дачков: Зеленски е менте като Кастро, Че Гевара и Ясер Арафат





Парадоксът се състои в това, че украинският президент напълно се вписва в лявата традиция на митологията

Зеленски е екранен герой на своето време. На телевизията, рекламата и Холивуд. Има ирония на съдбата в това, защото най-големите антикомунисти днес го припознават като идол, а носталгиците по миналото го преживяват като истинско бедствие. Така започна коментара си журналистът Явор Дачков.

Парадоксът се състои в това, че Зеленски напълно се вписва в лявата традиция на митологията. Той е очевиден и продуцентски опит за копие на Кастро, Че Гевара, Ясер Арафат и прочие. Както се прави филм за Нетфлиск за Пабло Ескобар, например.

Хванали са един треторазряден актьор от руската телевизия, корумпирали са го и са го направили президент. После са му сложили як режим на фитнес и кокаин и ето ти президент, който воюва срещу злото като слънце. Едно време (при фигурите посочени по-горе) това ставаше по идейни съображения.

Сега става с режисура и подготовка, защото има упадък на духа и всичко става с анаболи, хиалуронова киселина, дрога и антидепресанти – деградацията на модерния свят, който живее подражателски, а не автентично. Кастро е автентичен, Зеленски е направен. Но и при двамата има митология, въпреки, че и двамата се носят почти еднакво като стилистика. Зеленски още не е захапал пура, но днес това се смята за неприлично, а преди 70 години беше романтика. Приликите са повече.

Кастро опази Куба от американско и глобално влияние (не че искаше, просто американците не му обърнаха внимание когато отиде при тях, веднага щом стана президент) и я обрече на тотална бедност и седемдесет годишна жестока мизерия, което е непростимо с цената на никакви идеи, каквито той и няма. За разлика от тях си живееше добре – жени, пури, разпасан живот и охолство. Излизаше на трибуната и им говореше по осем часа глупости. Никой не можеше да го спре. Мегаломан с харизма. Вива ла революсион.

Ернесто Гевара до днес е идол на хиляди

При Зеленски е нещо подобно. Той реши да опази Украйна от руснаците и я разпадна. Вива ла контраофанзивисион и резултатът е стотици хиляди избити украински момчета и 20% загуба от територията на Украйна, която никога няма да се върне. Но умните и красивите му пляскат и викат браво, както комунистите пляскаха на Кастро, докато превръщаше Куба в петоразрядна туристическа дестинация и износител на захар за СИВ.

За съдиста Че Гевара (който е изнасял революция само защото е обичал да убива и заради едното приключение) и Ясер Арафат (тоталният мошеник на пазара от “1001 нощ”), няма да отварям дума, защото фактите нямат никакво значение срещу страстите.

Мисълта ми е за митологизирането на хората и историята, което избягва истината по подразбиране. И за иронията, защото днешните антикомунисти се литкат по един образ, създаден по модела на комунистическия идеал от средата на миналия век и то от уж западните антикомунисти, които всъщност са си криптокомунисти. Левичари по дух и манталитет, но не и по сърце. Аз съм левичар само по последното и десен в обратното. Затова и не ги понасям.

Не понасям цялата им фалшификация на света, историята, настоящето и бъдещето. Това е болно въображение, което ражда чудовища, защото наистина се разправя с човешките съдби.

Ако бяха оставили Зеленски на нивото му от “Комиците” по руската телевизия, щеше да подпише мирен договор още през март миналата година и да сме забравили всички за тази военна операция (каквато тя всъщност е – Украйна си бичи редовно първенство по футбол и има посланик в Москва, а Русия търгува през Украйна руския си петрол).

Мошеникът Арафат направи завидна кариера

Заради едните фантазьори и мегаломани отвъд океана, тези две страни и цяла Европа се тресе от ужас за свършека на света, а малкия Зеленски със зелена тениска (каква американска безвкусица) ходи и рекетира европейските страни за още оръжие, което руснаците веднага унищожават. Ами това е малоумно.

Единствената ми критика към Румен Радев е, че не го нарита този нахал, въпреки, че и аз не бих го направил, ако бях президент и 18% от населението ми бяха проукраински идиоти, защото трябва да представлявам и тях.

Но да се върна на основното – митологията и измишльотините за хора и събития са на същото ниво, въпреки целия прогрес, на каквото са били и преди няколко хиляди години.

Цялата илюзия на Просвещението за разум с днешния либерален западен свят, катастрофирал в Зеленски, рухна пред очите ми, както рухна и илюзията за справедливост на комунизма през 1989-та. И то само за някакви си 33 години.

Това е рядък исторически шанс, за който съм благодарен.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...