Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

КУЛТУРА

“Ту куче, ту писател, ту пита кашкавал! Що е то?”





“ПОЗНАВАХ ХАЙТОВ И РАДИЧКОВ. ТЕ ОБСЛУЖВАХА ВЛАСТТА! ПРАВЕХА С.ИРКИ НА ТОДОР ЖИВКОВ! Това са думи на писателя Калин Терзийски пред токшоуто на Нова ТВ “Комбина” казани в явно нетрезво състояние. За тези думи той бе осъден от наследниците на Хайтов, на първа инстанция, да плати общо 35 000 обезщетения и разходи по делото!
Едвали някой не знае кои са Хайтов и Радичков, но кой е всъщност Терзийски, та прави такива нецензурни квалификации за именитетиси колеги?
“Ту куче, ту писател, ту пита кашкавал! Що е то?” Отговора на тази необичайна гатанка виждаме в статус на Калин Терзийски от ранните зори на днешния вторник. В него той обяснява в продължаващата си линия от последните седмици, че е отритнат и неразбран от издатели, читатели и (подразбира се) невежите българи като цяло. Какво всъщност се отключи у Кайо напоследък, та начена цикъла „Истории за Калин Терзийски“, даде тъжно интервю (в същината, не на повърхността – и за интервюирания, и за интервюиращия) пред Драгомир Симеонов, пи вино в национален ефир, нападна издателите си, „изобличи“ едно списание, заяви, че живее с Елен, Елен Колева (а дъщеря му добави: „Ще повърна“), и още няколко, по-дребни неща? Тази история тръгна с новини от фентъзи жанра в жълтата преса, че Терзийски надигал бутилка от 8 сутринта (казахме си: това са клюки, той не пие от години); после поява в телевизионно студио и демонстративно напускане (но пък Терзийски винаги е защитавал богохулните за българщината тези за мита „Левски“ и т.н. – и пиян, и трезвен)… Последваха остри негови статуси във Фейсбук срещу некоректни списания, които не му плащат, режат му изявите и т.н. (но пък той кога си е държал езика зад зъбите, когато съзре несправедливост – стига тук да има такава).
После дойде интервюто “Кайо по пътя за рая”. Пред „Егоист“ от първо лице Калин Терзийски обяви: „След шест години пак започнах да пия“. И обясни как алкохолът е неговата слабост, как пие от страх, как не може вече да пише, как иска да отиде в Рая. Интервюто завършва с думи на Симеонов, че „котвата Калин Терзийски вече е скъсана“ и пожелание за попътен вятър – „стари алкохолни моряко“. Събитията след това ескалираха, а котвата май наистина се скъса – но не тази на име Кайо, а на морала в медиите. Калин Терзийски никога не е бил така търсен заради книгите си, колкото заради пиянството си – канеха го национални телевизии в най-гледаното си време. Сутрешни блокове го показаха как рисува на градус сутрин в център за грижа за деца със специални нужни, канеха специалисти в студиата, за да му поставят диагноза. Отидоха в дома на Елен Колева, приютила го при себе си. Ежедневници отделяха цели страници за състоянието му. Поантата „пия от страх“ се промени: „Пия, защото искам да пия, а вие не можете да ми кажете какво да правя“.
Всеки първокурсник по психология ще нарече тенденциозните и все по-радикални действия на Калин Терзийски класически зов за помощ. Той си и признава понякога във Фейсбук, че е така. Не иска да го ядат, иска да му помагат, казва: „Аз на толкова хора съм помогнал без да искам нещо в замяна, а те къде са сега“, призовава верните си читатели към терор срещу издателите му, които (явно/според него) не го обгрижват така, както заслужава. Терзийски твърди, че алкохолът е негов избор. Помощ (за него) не иска, но за останалите неща – може, дори е наложително. Стига да продължава да прави това, което най-добре умее – да пише, – какво значение има публичният му образ?
Сега, след като журналистите вече не злоупотребяват с Кайо, а той е освободен да прави точно каквото пожелае и да лети по пътя на саморазрушението с предпочитана скорост – остават само неговите читатели. От тях и от близките му зависи бъдещето на този изключително “талантлив” писател, застинал на ръба между литературата и обществените провокации (тип колаборациите им с Карбовски), чиято мода отмина преди има-няма 20 години.
Е, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ РОДОЛЮБЦИ? ИМА ЛИ МЯСТО ТАКЪВ “ТАЛАНТ” МЕЖДУ ПЛЕАДАТА БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ? С КАКВО ПРАВО ТОЙ ЩЕ КРИТИКУВА ХАЙТОВ И РАДИЧКОВ И КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТЪПВА С ТАКИВА? ОЧАКВАМ МНЕНИЯТА ВИ?





Може да Ви хареса