Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

LIFE

Изгубената огърлица от Патиала





Колието Патиала е предмет с рядка красота и наистина фантастичен лукс. Създадена е от къща Cartier през 1928 г. за махараджата на индийското княжество Патиала.

Колието се състояло от пет реда платинени вериги с 2930 диаманта, общо 962,25 карата.

Колието също било инкрустирано с бирмански рубини и съсредоточено върху седмия по големина диамант в света, известния диамант De Beers.

Това е жълт диамант с тегло 234,6 карата. Излишно е да казва, че огърлицата нямала равна в света и била любимата украса на махараджата.

В края на 40-те – началото на 50-те години. настъпили трудни времена за махараджата на Индия.

Много семейства трябвало да се разделят с част от бижутата си.

Известната огърлица на махараджата от Патиала я сполетяла същата участ: най-големите камъни, включително диаманта и рубините на De Beers, били извадени и продадени.

Последни продадени части от нея били платинените вериги.

След много години, тези вериги се появили на един лондонски аукцион, където били забелязани от историците на изкуството на Cartier.

Тогава било решено да се възстанови огърлицата.

Фирмата Cartier изкупила обратно всички части от огърлицата, които намерили.

Въпреки всички усилия обаче седем от най-редките камъни, включително жълтият диамант на De Beers, не са открити.

В резултат на това те били заменени от по – евтини кубични цирконий и други скъпоценни камъни.

И през 2002 г. огърлицата била представена на обществеността. Резултатът е впечатляващ – приказната огърлица изглеждала точно както преди 90 години, а днес стойността й се оценява в диапазона от 20 до 30 милиона долара.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...