Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

LIFE

“Реалният граф Монте-Кристо е клал, преследвал и тормозил враговете си.”





Дюма, както е известно е писал книгите си на основата на реални факти, макар в процеса на творчество да се е отдалечавал достатъчно далеко от тях.

В 1807 година, роденият в Ним обущар Франсоа Пико се приготвял за сватба с богатата и красива Маргарита. На неговото щастие завидял ханджията Лупиан. Заедно с приятелите си Солари и Шобар той написал донос, че Пико е бивш дворянин и английски шпионин. Хвърлили нещастника в затвора. При това, няколко години даже не знаел за какво. Вярно е, че той не е лежал в замъка Иф, а в крепостта Фенестрел. Нещастната Маргарита тъгувала две години, а после се омъжила за Лупиан.

След няколко години в затвора Пико се запознал с един другар по нещастие — италианският священик отец Тори. Младият човек станал симпатичен на Тори и той го обучил на всичко, което знаел, разказал му за скрито в Милано съкровище и написал завещание в негова полза, а после спокойно умрял. Франсоа Пико бил освободен след падането на Бонапарт, т.е. бил в затвора не 14 години, като Едмон Дантес, а два пъти по-малко.

Освободеният Пико побързал да отиде в Амстердам, където официално влязъл в правото си на наследник на Тори, после отишъл в Италия, където открил съкровището на отеца.В Рим той открил Анутан Алю, който присъствал при написването на доноса, макар и лично да не участвал в това злодеяние. Срещу един пръстен за 50 хиляди франка, Алю разказал всичко, което знаел.

Пико заминал за Париж, където се заел да отмъщава. Този процес не бил толкова романтичен, както в книгата на Дюма. Солари го намират с нож в гърдите, а Шобар бил отровен. После, Пико станал келнер в ресторанта, който принадлежал на Лупиан и съблазнил неговата дъщеря от първия му брак. Отмъстителят организирал женитбата на някакъв дворянин за своята любовница, а когато за сватбата вече било обявено, се оказало, че женихът не е граф, а престъпник. Разразил се страшен скандал, годеницата не преживяла позора.

Пико убедил младия син на Лупиан да открадне скъпо бижу и той бил отправен зад решетките. След това Пико подпалил ресторанта на своя враг, а самия стопанин заклал. Той тържествувал за кратко. В една от алеите на Тюйлери го причакал Алю, на когото един пръстен му се видял малко. Той зашеметил Пико, дълго го измъчвал в някакво мазе, стараейки се да разбере, къде е скрил парите, а после го убил. Цялата епопея на реалния «Монте-Кристо» продължила по-малко от година.

Алю избягал в Англия, където през 1828 година признал всичко в предсмъртна изповед, при това писмено заверил своя разказ. След15 години този документ попаднал в ръцете на Александър Дюма, чието перо превърнало едно криминално разчистване на сметки в остросюжетен романтичен трилър.”

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...