Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ИСТОРИЯ

Как Руснаците се озоваха първи в Прищина?





Генерал-полковник Ивашов, които беше част от делегацията изпратена да води преговори тогава, влезе в спор с американските военни, които надменно отказаха да пуснат мироопазваща група от Русия. Дори високомерно предложиха да вземат в тяхната част няколко руски военни.Тогава Ивашов напуска преговорите с думите, че ще имат група и може и да не е от първите но няма да е и последна.

След няколко дена провежда така нар. Прищинска операция, като се възползва от неразборията в Кремъл по това време и взема разрешение подписано от Елцин, без никой от кабинета да е наясно какво точно следва. Чрез блестяща маневра успяват да минат между натовските войски и незабелязано да поемат през гората към Прищина преди всички. Това е с цел да се възползват от ”правото на първия”.

Така се оказват един ден преди всички и заели ключовите позиции. Посрещат английските части, които са шокирани и объркани до такава степен че без малко да не стане конфликт. В ютуб има разказа на Ивашов за операцията.

Имаше и кратко филмче на тази тема. Интересното е, че Ивашов е отзован от длъжността която изпълнява преди края на войната, след като почти не вкарва Русия във война с НАТО, като дава заповед дисантни войски да се предвижат в подкрепа.

Преди да се оттегли Елцин и да обяви като заместник Путин, извиква Ивашов и иска от него да излезе в отпуск до встъпването на Путин, както и да предаде ключовете, печатите и папката със секретните пароли докато е в отпуска. След стъпването си в длъжност Путин го връща в ген щаба.

По-късно, след скандал и несъгласие с военни експерти-реформатори излиза в пенсия. Назначен е от Путин като военен геополитически съветник. Много често критикува отстъпчивата политика на Путин и е сред най запалените му поддръжници по отношение на Сирия и Крим.





Може да Ви хареса

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СВЯТ

Медведев за атаката срещу Фицо: “Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!” За първи път от десетилетия насам в Европа беше извършено покушение...