Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

РАДЕВ СИ ИЗПЛЮ В ЛИЦЕТО НА ДЕДИТЕ НИ!





Загърби войнишката чест и стана политически труп.

Президентският пресцентър премълча острите нападки на госта

Руският патриарх Кирил публикува ВИДЕО как се кара на българския президент Радев. Вижте го!

Руският патриарх Кирил публикува ВИДЕО как се кара на българския президент Радев. Вижте го!

Руският патриарх Кирил публикува ВИДЕО как се кара на българския президент Радев. Вижте го!

Вашата страна е освободена от Русия, а не от Полша и Литва, заявява главата на Руската православна църква

Руската православна църква (РПЦ) публикува на интернет страницата си видео от срещата на патриарх Кирил с българския президент Румен Радев.

От близо 6-минутното видео става ясно, че главата на руската църква буквално се кара на държавния ни глава, който в словото си националния ни празник 3 март посочи и заслугите на Полша и Литва за освобождението на България след Руското – турската война от 1877-1878 г.

Президентският пресцентър премълча острите нападки на госта.

Най-острите нападки на патриарх Кирил започват на 2, 55 мин. на видеозаписа, публикуван и в канала на РПЦ в Youtube. “Още веднъж искам да ви кажа, и то много ясно, че България я освободи Русия. Нито Полша, нито Литва, нито други страни. Русия. И искам откровено да кажа, че ми бе трудно да слушам всички тези позовавания на участия на други страни в освобождението на България. Нито полският Сейм, нито литовският Сейм са вземали решение за започване на война с Османска Турция. ..Много се надявам, че медиите ни чуват и ще предадат някои разочарования на патриарха, който чу неправилна историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България.”

Руският патриарх продължава: “Аз се надявам, че средствата за масова информация ни чуват и ще предадат някаква може би не съвсем правилна интерпретация на историята… “Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина я завоювахме със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини, поради които тази историческа истина днес трябва да бъде премълчавана или лъжливо интерпретирана.”

Главата на руската православна църква казва откровено, че е останал с двойнствено впечатление от този юбилей. „Казвам ви го открито. Ще го кажа, разбира се, открито на всеослушание”, казва патриарх Кирил.

За назидателната му реч не е спомената и дума в прессъобщението на българското президентство.

Ето какво съобщиха от „Дондуков“ 2 за тази среща:

“Патриарх Кирил оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г. “Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура”, заяви патриарх Кирил.”

Главата на руската църква беше в България за честванията на 140-ата годишнина от Освобождението на страната от османско владичество и участва в тържествата на връх Шипка, след което разговаря с премиера и президента.

Преди да си тръгне от страната, той направи специално изявление пред медиите, в което изрази огорчение от “лъжливите исторически интерпретации” на българските държавници. От думите му се разбра, че повод за реакцията е словото на президента на тържествената заря – проверка, в което беше посочено, че роля за Освобождението освен Русия са играли също Полша, Литва и Финландия, чийто воини са загинали в боевете.





Може да Ви хареса

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...