Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

БЪЛГАРИЯ

АБЕ, ТИЯ ОТ ГЕРБ СТАНАХА БЕТЕР ОТ НАЙ ВЪРЛИТЕ КОМУНИСТИ ЕДНО ВРЕМЕ!





Как простата счетоводителка Теменужка се опитва да строи АЕЦ и сънува френски инвеститор…

Слушах преди малко по БНТ разпалената пледоария на министърката на енергетиката Теменужка Петкова как ще строи АЕЦ „Белене”.
Водещият услужливо я запита за интереса на Франция да участва в проекта. И да, според министърката имало голям интерес, защото като била тези дни в Сочи на едно (туристическо) ядрено мероприятие, представителят на „Framatome” й казал, че те искали да участват в проекта, и според нея дори като стратегически инвеститор.

През последните няколко дни едни хора дори твърдяха, че французите изцяло ще развиват проекта „Белене” и следователно нямало да позволят никаква корупция и дори едно евро нямало да се открадне.

За какво вероятно е ставало дума в Сочи?
Доскоро ядреният бизнес на Франция се движеше основно от две огромни компании. Едната е EdF, която изгражда и експлоатира ядрения флот. Тя е най-голямата ядрена електрическа компания в света, има 58 реактора и 85% е държавна собственост.

Втората е „Areva” (от няколко части със същото име и индекси), която извършва останалите дейности – добив и преработка на уран, обогатяване, изработка на ядрено гориво, проектиране на АЕЦ, изработване на компоненти и системи, изграждане на АЕЦ, ядрената военна програма и др.
„Арeва” бе най-голямата ядрена компания в света и е почти 90 % държавна собственост. Поради недобра политика през последното десетилетие „Areva” започна да изпитва нарастващи финансови затруднения, като загубата й през 2014 г. достигна близо 5 млрд. евро, а акциите й се сринаха. Това наложи нейното преструктуиране, в частност в началото на 2018 год. бе създадена въпросната компания „Framatome” („Framatome” бе името на френската компания-производител на реактори, от която бе създадена „Areva”).
Новосъздадената „Framatome” е 75 % собственоет на EdF и притежава активите на „Areva” за проектиране и изработване на системи и компоненти за АЕЦ, производство на ядрено гориво и основните дейности по поддръжка и удължаване на живота на АЕЦ. Годишният й оборот ще е около 3,5 млрд. евро, колко ще е печалбата предстои да се изясни.
Компанията няма отношение към довършването на реакторите по проект на „Areva” в Олкилуто (Olkiluoto, Финландия) и Фламанвил (Flammanville, Франция), нито към изграждането на АЕЦ „Хинкли пойнт” (Hinkley Point, Англия).

Дори само финансовите проблеми на „Areva” и на EdF и ангажирането им в горните проекти практически изключват възможността „Framatome” да участва като инвеститор в изграждането на чужди АЕЦ и то с реактори по друга технология.

Вероятно е ставало дума за участие на „Framatome” в проекта Белене като производител на специфично оборудване. Още в периода 2005-2007 г. бе оповестено, че част от оборудването, за което руската страна няма добри проекти или не може да изработи с нужното качество, ще се прави от други компании. Например бе предвидено предохранителните клапани и други специфични устройства да се направят от „Areva”, а някои електронни системи – от „Siemens”.

Струва ми се, че госпожата вероятно нещо не е разбрала. Но не можем да й се сърдим – все пак тя е с образователна основа счетоводство и контрол и е завлядяна от великата идея да строи „Белене”.

Другата също вероятна възможност (която не изключва досегашната) е неистовото желание да се произвеждат позитивни новини, да се демонстрират големи идеи, нищо че след няколко месеца те заглъхват и потъват в небитието. Например за изграждането на АЕЦ „Белене” като балканска АЕЦ, за европейското й финансиране, или как докладът на БАН бил показал, че АЕЦ Белене можел да бъде жизнеспособен и прочее.

Междувременно вчера Европейската комисия е отправила искане към България в двумесечен срок да представи националната си програма и политика за управление на отработеното ядрено гориво, включително погребването му.
Такава програма България няма, защото както вече обясних министърката… Сега госпожата ще трябва срочно да преговаря с кметовете на ГЕРБ и БСП кой ще се съгласи в неговата община да се изгради такова гробище. А за осигуряването на нужните 4-5 млрд. евро с кого ще преговаря не е ясно.





Може да Ви хареса

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...