Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

АНАЛИЗИ

Глобалната икономика процъфтява въпреки мрачните облаци





Тъмните на облаци от изпадналото в застой заплащане, увеличаващото се неравенство и хроничната производителност в голяма част от Западния свят засенчват един от най-забележителните и лесно забравяните факти за годината – световната икономика процъфтява, пише коментаторът на Ройтерс Джейми МакГийвър.

Стойността на всички стоки и услуги, произведени в света тази година, е около 80 трлн. долара и се очаква да нарасне с около 3,5% през следващата година, може би дори с близо 4% за пръв път от 2011 г.

Годишният глобален растеж от 4% или повече всъщност се среща сравнително често през годините преди кризата. От 11 години до 2008 г. това ниво е достигано в седем, като през три от тях е дори над 5%, посочва Международният валутен фонд (МВФ).

Растеж от 4% следващата година ще означава, че създаването на стоки и услуги възлиза на почти 3 трлн. долара – сума, почти равна на годишното производство на Великобритания, петата по големина икономика в света.

Това са почти 3 трлн. долара – в допълнение на богатството от 80 трлн. долара, което вече съществува – с които потребителите ще харчат, инвеститорите ще купуват финансови пазарни активи, а компаниите ще се разширяват, инвестират и наемат.

Това е огромна сума и надвишава огромните, но вече свиващи се стимули на централните банки. Централните банкери стават все по-уверени, че световният растеж сега е самоподдържащ се, което постепенно ги отдръпва от паричните стимули.

„Глобалната икономика е в средата на минибум, който започна в средата на 2016 г.“, смятат икономистите на Bank of America Merrill Lynch. Те очакват „стабилен“ глобален ръст от 3,8% през 2018 г. спрямо 3,7% тази година, като повечето големи икономики се разрастат според потенциала си, или дори над него.

Колегите им в Barclays са дори по-оптимистично настроени, очаквайки, че „самоподдържащият се икономически цикъл“ ще донесе глобален растеж от 4,0% следващата година.

А това са добри новини, нали?

Проблемът е все повечето хора, дори в страните, където растежът е силен, а безработицата рядко е била по-ниска, които не усещат това като добра новина.

Хората имат работа, както показват рекордните нива на заетостта в САЩ, Обединеното кралство, Германия и на дру места, но те не се чувстват богати, уверени или сигурни. Заплащането е в застой.

Безработицата в САЩ е на ниво от 4,1% спрямо кризисния рекорд от 10% през 2009 г. Годишния ръст на заплащането в същото време е средно 2,2% и никога не надвишава 3% спрямо средно над 3% преди кризата.

Заплащането в еврозоната се повишава с близо половината на този темп и рядко се е движил по-бавно в сравнение със сегашното си равнище от 1,4%. Заплащането се увеличаваше със средно 2,3% годишно преди кризата и с 1,7% оттогава насам, дори когато безработицата достигна върха си от 2013 г.

Благодарение на комбинацията от слабо увеличаване на заплащането и ускоряване на инфлацията от референдума за Brexit през 2016 г. служителите във Великобритания са затънали в най-големия спад на жизнените стандарти от Втората световна война насам.

Хората все още усещат последиците от дълбоките икономии и съкращавания на разходите, които много западни правителства наложиха след краха през 2008 г. в опит да поправят разбитите си публични финанси.

Тези с най-ниски доходи и най-бедните са ударени особено силно. Макар че имат работа, много работят на непълно работно време или краткосрочни договори. Нивата на бедност сред „работещите бедни“ се увеличават.

По много показатели неравенството в богатството също нараства, а нещата са свързани. Според годишен доклад на Credit Suisse неравенството в богатството расте през последните години, отчасти в резултат на увеличаващия се дял на финансовите активи.

Най-богатият 1% от населението на света сега притежава половината от богатството му спрямо 43% през 2008 г. Няма знак, че тази тенденция се забавя. Дори в развиващите се икономики, където трупането на богатство е най-силно.

Очаква се развиващите се икономики да се разширят с 5% следващата година, сочи BAML, създавайки милиони работни места и увеличавайки покупателната сила на милиарди хора. Най-бедните страни в света стават по-богати.

Около 230 млн. души в целия свят са напът да се „издигнат“ в средна класа през следващите пет години, като двама от всеки петима са в Китай, посочва Credit Suisse.

Въпреки това много хора не усещат, че именно това ще се случи.

Има бързо увеличаване на т.нар. бързи кредити в Китай през последната година в броя на компаниите, които ги предоставят, особено в интернет. Това отчасти се дължи на хлабавите държавни правила от миналото, които властите сега се опитват да коригират.

Пекин предприема стъпки в намаляването на корпоративните и финансови рискове, като затяга кредитните ограничения и свива заемите. Способността му да прилага тези реформи, без да навреди твърде много на растежа, ще бъде тествана следващата година.

Макар че икономистите на BAML очакват ръст от 5% на развиващите се пазари следващата година, те отбелязват, че големи части от развиващите се пазари – Мексико, Южна Африка, Турция, Саудитска Арабия и Индия – ще се разраснат под потенциала си.





Може да Ви хареса

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...