Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Прости гербаджийски финансисти





В едно ТВ предаване Борисов се хвалеше, че знаел финансите отлично!!!???
Средствата на резервния фонд, които след време трябва да допълват основните пенсии на българите, се държат на депозит в БНБ, който се подновява всяка година. През предходните 5 години лихвеният процент бе 0 (нула) и от 2012 г. на практика сумата от 2.8 млрд. лева. не е донесла нито лев!

Глей каква феноменална глупост са лихварските неолиберални рецепти. Лихвите какво са? Пари. Парите са заместител на стоки. Кой ще ги произведе, като няма пари за инвестиции? Ако държавата беше създала с тези пари предприятия, те щяха да носят реални стоки всяка година от тук до вечността. И да може да увеличи пенсиите.

С колко?

Сметката върху салфетка е следната. Едно работно място със съвременно оборудване струва около 20 хиляди лева. Това прави 140 хиляди работни места (горе долу колкото избягаха само след 2008 г.).

Т.е. работоспособното население на два и половина града като днешен Плевен. 1 работно място създава БВП за 28 000 лв. годишно. Това прави 3.9 милиарда. От тях чрез всички осигурителни вноски и данъци в държавата попадат около 40%. Т.е. 1.57 млрд. Всички пенсии годишно са към 10 милиарда. Което значи, че вместо да се водят изборни битки, дали да се увеличат някои пенсии с 1-2% или да се замразят, всичките могат да се увеличат направо с 16%. Примерно, пенсия от 350 лв. щеше да стане 406 лв. Без за целта да се вземе от работещите – напротив, като им се даде работа!

А то птичето финансово мозъче бутнало малкото пари, останали след крадитизацията на сметка в БНБ. Все едно, че ги е заровило в буркани в двора. На това отгоре тези два и половина градове Плевен щяха да раждат деца. И да имат пари да си купува български вестници. Та да четат там, ако щат, врачки, ако щат, неолиберални измишльотини, какъв лош стопанин била държавата. И журналистиката нямаше да бъде в този упадък.





Може да Ви хареса