Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Край с оправданията за неприсъствие на събранието на входа





Срещите със собствениците на апартаменти може да стават и с онлайн присъствие

Законът, който урежда отношенията между съседите в блока, тръгва към пореден ремонт в парламента. Служебният кабинет одобри проект за промени в Закона за етажната собственост, които засягат правилата за свикване на общи събрания, взимането на решения за ремонти на общите части, за саниране на сградите, за таксите и разходите и т.н, пише СЕГА.

Много често общите събрания на входа се провалят, защото в уречения ден и час не се явяват достатъчно съседи (или техни пълномощници) и не се събира изискваният от закона кворум – да са представени 67% идеални части от общите части.

Ето защо авторите на промените предлагат облекчени правила. Първо, събранието ще е легитимно, ако присъстват представители на поне 51% от идеалните части. В случай че и толкова не са налице, ще трябва да се изчака час и след това събранието да може да се проведе, независимо колко души да са дошли.

Предвижда се и друго улеснение – събранията да могат да се провеждат и онлайн – например чрез скайп, зуум, вайбър и т.н. в обсъжданията да се включват и хора, които искат да участват, но не могат да присъстват физически, защото са в командировка, на почивка, на село и т.н. Предвидена е и опция за неприсъствено гласуване – ако съсед е пропуснал събранието, в 7-дневен срок може да подкрепи дадено решение, като подаде декларация до домсъвета. Декларацията трябва да е подписана саморъчно, а ако е изпратена по електронен път, трябва да е подписана с квалифициран електронен подпис.

Предвижда се глоба до 250 лева за нов собственик или ползвател, който в 15-дневен срок не се впише в книгата на етажната собственост, където по закон се регистрират всички обитатели. Ако нарушителят е фирма, санкцията е до 500 лв.

Друга новост е, че домовата книга може да е в електронен формат.

Има нови текстове за фирмите, извършващи дейност като професионални домоуправители. За тях ще се въведат определени изисквания, както и задължителна регистрация.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...