Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Данъчните облекчения за заведенията може да отпаднат заради отношението им към клиентите





Министърът на туризма Зарица Динкова предупреди съсловните ресторантьорски организации, че данъчните облекчения за заведенията, които бяха приети заради COVID кризата, може да отпаднат през следващата година. Причината – отношението на бранша към клиентите. Заради тази ѝ позиция по-късно през деня от бранша поискаха оставката ѝ.

Повод за реакцията ѝ стана позицията на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, които обявиха вчера, че ще съдят мъжа, който през седмицата разпространи видео в социалните мрежи, в което се вижда, че плаща 490 лв. за три пържоли в ресторант във Варна. Основният проблем е не цената на месото, а това, че в менюто е посочена цена за 100 гр. От Комисията за защита на потребителите уточниха, че ценоразпис за 100 г. е допустим само за много скъпи екзотични риби и други, които клиентът може да види на живо и са въпрос на индивидуална оферта към потребителя.

Ресторантьорският бранш ще съди клиента, платил 490 лева за три пържоли

В разпространена до медиите позиция Динкова призовава асоциацията на ресторантьорите “да преосмисли цялостното си поведение по отношение на клиентите си, както и към по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт”.

“В противен случай, ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество”, подчертава министърът на туризма.

Комисията за потребителите откри нарушения, след като клиент плати 490 лева за три пържоли

“Напомням, че обществото, срещу което тази асоциация открито застава беше, и до днес е толерантно към ресторантьорския сектор, който губеше пари и клиенти в първите месеци на пандемията. За да ги подпомогне, държавата – респективно всички ние – се лиши от многомилионни приходи, които останаха в собствениците на заведения”, допълва в позицията си Зарица Динкова. Според нея в конкретния случай повечето членове на съсловните организации не споделят позицията на своето ръководство.

В момента туристическите, ресторантьорски и кетъринг услуги прилагат намалена ставка на ДДС от 9%. Тя е в сила до края на 2023 г., като беше приета няколко месеца след началото на COVID кризата.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...