Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

УДАР ПО ДЖОБА! Зехтинът поскъпва двойно заради пожари и слаба реколта в Гърция





Производители искат над 10 евро за литър

Цената на зехтина скочи двойно заради лошата реколта и пожарите, които засегнаха и маслиновите насаждения, съобщават гръцки медии. Миналия ноември, в началото на селскостопанската 2022/23 г. цените в Гърция варираха между 3,70 и 3,80 евро за килограм необработен зехтин екстра върджин, като се повишиха до 4,50 евро през януари 2023 г., а вече надхвърлят 8 евро. На места той е поскъпнал от 8 евро преди няколко седмици до 14 евро в момента.

В търговската мрежа у нас засега няма съществена промяна в цените. Литър, произведен на остров Закинтос, струва 32 лева. В платформите за безплатни обяви пък все още може да се купи маслиново олио от Гърция на цена 8 лева за литър.

Буря

„Тази година сме изправени пред явление, което наричаме перфектна буря“, каза Манолис Янулис, ръководител на Националната междупрофесионална асоциация за зехтин в Гърция, цитиран от гръцкото издание „Олив оил таймс“.

Той посочи, че значение имат и рекордно ниското производство на зехтин в Испания, и намаленият добив в други значими страни производителки като Португалия и Тунис.

„Производителите като цяло ще бъдат доволни от повишените цени. Потребителите, от друга страна, могат да бъдат отблъснати и да ограничат доставките си на зехтин или да се обърнат към по-евтини растителни масла“ – заяви Йоргос Иконому, генерален директор на Sevitel асоциацията на гръцките бутилирачи на зехтин. Цените на зехтина са достигнали най-високото си ниво за последните 26 години това лято, облагодетелствайки производителите.

Магазини

В супермаркетите и магазините за хранителни стоки потребителите могат да очакват да платят от 8 до 13 евро за литър необработен зехтин екстра върджин. От друга страна, потреблението на зехтин в страната е спаднало с 30 на сто от миналата година. Тези, които са свикнали да купуват, го взимат на едро заедно приятели в популярните 17-литрови тенекиени контейнери, които се продават за 110 до 120 евро вече в сравнение със само 70 – 80 евро преди няколко години.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...