Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ПАРИ

Позитивното мислене и баланса в сметката





Интернет и медиите засилват желанието ни да бъдем богати и известни. Но ирационалната вяра в предстоящия успех води до лоша финансова преценка и рискови инвестиции.

В социалните медии има безкрайно много експерти и гурута, които убеждават последователите си, че могат по някакъв начин да възпроизведат мислено бъдещия си финансов или социален успех. Просто мислете достатъчно дълго за висш пост в инвестиционна банка или за червена спортна кола – и накрая ще ги получите. Нови изследвания на Университета в Куинсланд, Австралия обаче показват, че подобно мислене е не само очевидно безполезно, но и може да доведе до съвсем противоположни резултати: фалит и бедност.

Изследователи от университета в Куинсланд са проучили живота на над 1000 участници в експерименти, класирани според силата на ирационалните им убеждения в позитивното мислене и перспективата „Вселената отговаря на твоите пожелания“.

Тези, които приемат тези идеи сериозно, се възприемат като по-успешни във финансово отношение или смятат, че в крайна сметка са обречени на успех. Реалността, отразена в кредитните им карти обаче показва съвсем различна картина.

Изследователите твърдят, че вярата в бързото постигане на „успеха“ е подтикнала участниците към високорискови инвестиции и дори към схеми на Понци (на български – финансова пирамида) – с краен резултат фалит. Авторите на изследването предупреждават, че светът е „пълен със самопровъзгласени експерти, гурута и „влиятелни“ личности, които обещават успех“, без да имат „солидни доказателства“, че техните методи могат да проработят.

Изследователите смятат, че социалните медии утвърждават идеята за позитивно мислене чрез самопровъзгласили се лидери и техните обещания за бързо забогатяване и постигане на успех и славата – каквото и да означават те. Според изчисленията на провелите експеримента, видеоклиповете в TikTok със съответния таг „успех“ са събрали над 34 милиарда гледания само през месец май.

И все пак те подчертават, че постоянната мрачна перспектива също не е 100% решение и че оптимистичният подход може да бъде полезен, но само в случай, че сте здраво стъпили на земята и не се откъсвате от реалността.





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...