Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ТЕХНОЛОГИИ

Ще направи ли Toyota следващата революция в индустрията?





Японската компания завладя света с хибриди, но изостава при чистите електромобили

Много е писано за незначителната роля на Toyota в бума на чистите електрически превозни средства. Най-големият производител на автомобили в света изостава от повечето свои конкуренти в надпреварата за електрически превозни средства с батерии (BEV), що се отнася до продукти и продажби. Там Tesla, Volkswagen и китайски марки са новите главни герои. Но нима повече от 20 години работа на Toyota с електрозадвижвания и батерии не се броят за нищо?!

С 22 300 електрически возила, доставени в световен мащаб, Toyota заема 29-та позиция в глобалната класация на продажбите на BEV през 2022 г. Множество по-малки производители като Renault, BMW, Ford и много нови китайски компании са продали повече от японския гигант. Чистото електричество представлява само 0.2%от общите продажби на Toyota, които са 10.48 млн. броя през 2022 г.

Електрическото портфолио на японците е ограничено до три SUV-модела (C-HR, bZ4X и Lexus UX) и семейство търговски ванове (Proace). За сравнение – BYD, най-големият производител на електромобили в Китай, прави 13 различни модела, без микробуси. BMW Group има осем електрически коли, Stellantis – девет автомобила и 15 микробуса.

Докато повечето от западните конкуренти на Toyota съсредоточиха усилията и ресурсите си върху ускоряване на прехода, японската компания беше заета с подобряването на своята хибридна технология. Когато влезе в продажба през декември 1997 г., Toyota Prius стана първият в света масово произвеждан хибриден автомобил. Той бе резултат от документа “Харта на Земята”, обявен от Toyota през 1992 г., който съдържаше целта за производство на превозни средства с ниски вредни емисии (в края на 90-те емисиите от автомобилите не бяха гореща тема в индустрията).

Към септември 2022 г. японската фирма е продала 5.05 млн. броя от Prius в четири поколения. Истината е, че Toyota отвори вратата за разработване и приемане на чисто електрически автомобили, като същевременно намаляваше вредните емисии на своя автопарк през годините. В същото време фирмата се занимава с електрически задвижвания и батерии по-дълго от сегашните лидери.

Какво да очакваме?

Ако особеност, която най-добре описва Toyota, това е способността ѝ да разбира глобалните пазари. За разлика от всеки друг автопроизводител, японският концерн присъства в почти всяка страна, благодарение на широка гама продукти, които се адаптират към нуждите на различните потребители. Toyota е първият избор за купувачите на нови автомобили в Африка, Близкия изток, Япония, Югоизточна Азия и Океания. Тя е най-привлекателната неамериканска марка в САЩ, вторият най-популярен производител в Китай, третият най-популярен в Латинска Америка и петият най-популярен в Европа.

Автомобилите на фирмата са популярни, защото са надеждни и хората им вярват, така че Toyota не е за подценяване. Обявените през юни “електрически” планове, които призовават за разработване на батерии, способни да изминат с едно зареждане до 1000 км след 2026 г. и 1500 км след 2028 г., са само началото на възстановяването на позициите. Целта е присъединяване към бума на изцяло електрическите превозни средства, когато търсенето е добре установено и след вдъхновение от днешните големи производители.

След като постави всичко на място, Toyota може да бъде удобно готова да атакува, благодарение на своя размер, на ноу-хау и международно присъствие – три елемента, които най-големият производител на електромобили в света -Tesla, все още изгражда.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...