Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ТЕХНОЛОГИИ

САЩ изостават и в технологиите





Страшният китайски смартфон: в САЩ не разбират, че стават за смях

Защо не ги е срам тези американци, защо не разбират, че стават за смях? Историята е следната: в Китай беше пуснат нов смартфон. Просто смартфон, а не кораб на китайския флот, плаващ в полупотопяем режим и доставящ товари на други кораби.

Но не – смартфонът е по-лош. Защото не трябваше да съществува. Освен това производител отново е “Хуавей”, който вече се превърна в символ на технологичното превъзходство на Пекин (когато тази корпорация започна да инсталира 5Г комуникационни системи по света и Америка нямаше какво да противопостави, освен да оказва натиск върху съюзниците да не купуват). И накрая, в Съединените щати от няколко години си играят с идеята да лишат конкурента от възможността да произвежда или купува най-сложните полупроводници (чипове). И какво сее случи?

Разстроените американски патриоти измислиха следното: доставчикът на партенки, агенция “Блумбърг”, инструктира специалисти да разглобят новото чудо на техниката, да извадят чипа оттам и да съобщят чий е и откъде е. Или някой американски доставчик трябва да бъде наказан, или нещата са още по-лоши.

Оказа се дори по-зле. Оказва се, че чипът е с китайски дизайн и производство и това създава мрачни перспективи пред идеята за удушаване на конкурента в технологично отношение. Но колко санкции бяха наложени по този въпрос…

И днес населението на азиатския гигант се реди за новия смартфон още преди да бъде обявена цената му, страната се гордее с поредното си постижение, а китайските медии публикуват откъси от стенограмите на Конгреса на САЩ, където законодателите се гърчат в истерия.

Тук възниква същият въпрос: не ги ли е срам да се гърчат публично в такава истерия? След като санкционната политика в тази сфера се провали, трябваше да си седят мълчаливи с каменни лица.

А сега друга история, която няма нищо общо с технологиите. Може би някой си спомня историята от април тази година за китайския полицай в Манхатън. Тогава бяха арестувани двама етнически китайци, на които се твърди, че са получили нареждане от Пекин да създадат свое РПУ в чужда държава, подчинено на МВР на КНР, предназначен за чуждестранната китайска общност. Надигна се вик: налагат законите си на наша територия и мачкат дисидентите си! И няма ли и други китайските полицаи, работещи сред останалите 60 милиона задгранични китайци по света?

След това двамата ги пуснаха и стана някак тихо. И не напразно стихна. Отново властите в Пекин разбраха откъде идва всичко – от известния престъпник с неизвестна националност Питър Джаспър Далин, някога депортиран от Китай, който след това отвори неправителствен офис в Мадрид, нанасяйки щети на Пекин. Той откри за съществуването в САЩ на мрежата от клетки, наречени „отвъдморски РПУ“. И той доносничи това.

Но, както се оказа, говорим за доброволческото движение в китайската общност, помагаща на сънародниците си по всякакъв начин – например как онлайн да поднови шофьорска книжка, без да ходи в Китай, за да го направи. Факт е, че в Китай гражданите се обръщат за помощ към полицията по всякакъв повод, където те играят различна роля, от тази в САЩ да речем.

Общо взето пак станаха за смях. Почти милиард и половина китайци отново им се смеят. Освен това викат, че туристи от Китай се шмугват уж по погрешка във военните бази на САЩ и си правят селфита (нещо ново в шпионската технология). Или завеждат дела за посещение на сънародник в китайското посолство във Вашингтон. Истерия и шпионско-маниакални глупости. В Азия това се смята за опозоряване. На Запад явно не се интересуват толкова от това.

Тук трябва да си спомним същата срамна история с новите гранични правила на ЕС, според които на руските туристи могат да се отнемат смартфоните (е, тези хора явно не обичат смартфони), парфюмите, куфарите и т.н. И всъщност всички останали санкции срещу нас също са от тази поредица – от глупост до провал.

По темата за митниците в ЕС прессекретарят Кремъл Дмитрий Песков говори следното: “Бих искал да кажа: момчета, опомнете се! По-късно ще се срамувате, че излагате такива мисли на хартия.”

Но явно имат проблеми със засрамването.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...