Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВАКАНЦИЯ

На море в Гърция – колкото може по-далеч от границата и с пълен резервоар





В меренето на харчовете от двете страни на границата сред малкото плюсове на България са цените на горивата

С началото на летния сезон въпросът къде да почиваме отново става водеща тема за почти всяко домакинство. Сезонът на отпуските се познава по километричните опашки на границата с Гърция, които в активната част от края на юни до средата на септември вече са ежедневие.

Туристическите данни също потвърждават, че Бяло море отново е далеч по-желано от Черно море. Северните ни морски курорти отчитат спад с близо 20% на летовниците, като отдават това на рекордната инфлация. В същото време първите предварителни данни от южната съседка показват, че интересът на българите към гръцкия плаж е с близо 15 на сто по-голям спрямо миналия юни. Още по-голям ръст, с близо 20%, пък има на почиващи от Румъния, съобщава “Марица”.

„Цените в Гърция вече са като по нашето море“, коментира Николай, който се връща от 7-дневна почивка в Керамоти. Запазил хотел още през февруари, когато все още заради ковид и ранните резервации цените били по-ниски, отколкото са станали през април и май.

Малък апартамент за 4-членното му семейството излиза малко над 500 евро за седмица. Твърди, че гърците са вдигнали цените с около 10-15 процента спрямо миналото лято, докато по нашите курорти скокът гони 30%. В социалните мрежи вече се завъртяха снимки на улични кафе автомати с цени от по 1,20 до цели 2 лева за късо кафе без сметана.

В меренето на харчовете от двете страни на границата сред малкото плюсове на България са цените на горивата. В Гърция те са доста по-скъпи. Литър бензин е около 2,40 евро, а дизелът не пада под 2 евро вече трета седмица. Затова родните водачи зареждат догоре в последните бензиностанции в България, преди да преминат границата.

Проверка показа, че колкото по-далеч от границата отивате на море в Гърция, толкова по-изгодно ще ви излезе почивката. Ако в популярното сред пловдивчани селище Керамоти гръцката салата е около 9-10 евро, а порция пресни калмари – близо 15 евро, то на остров Амулиани, който се намира на 20 минути с ферибот от ръкава Атон на Халкидики, салатата е 7 евро, при това често по-голяма порция, докато калмарите са 12 евро.

Докато в Слънчев бряг предлагат порция цаца за 14-15 лева, то на остров Амулиани без проблем намираш в таверните риба гаврос за същите пари – около 7 евро. Около 15-20 евро пък излизат два шезлонга и чадър на повечето гръцки курорти. Разбира се, плажните барове предлагат възможност за цели шатри и престой срещу задължителна консумация, която обикновено не минава 100 евро.

Туроператорите продължават да отчитат интерес към почивки в Гърция дори в разгара на сезона. Проверка показа, че в момента пакет за остров Корфу е около 1150 лева за 7 нощувки в 4-звезден хотел, с включена закуска, вечеря и самолетни билети. За справка, срещу същата сума в Слънчев бряг в края на август може да се резервират 6 нощувки, при това в по-нисък клас хотел.

Туроператорите са категорични, че гръцките курорти са направили всичко възможно цените да бъдат увеличени минимално, докато в България храната поскъпна почти двойно, а покрай нея и напитките.

“Вярно е, че висиш час и повече, докато минеш границата, но после те чака безкраен плаж без навалица и отлични кръчми. Плащаш почти същите пари, но получаваш несравнимо повече като условия и качество”, обяснява своя избор Ганчо Шилев, който е един от пловдивчаните, поели към гръцкото море.

Търсят се бунгала и каравани

Българите мосово търсят бунгала и каравани за лятната почивка. Toвa показват данните от най-голямата онлайн платформа за тъpгoвия ОLХ.
Πpeз aпpил и мaй нaй-тъpceни ca дecтинaции в Гъpция, нo пpeз юни Bapнa и Πpимopcкo изпpeвapвaт интepeca към Kepaмoти и вили в дpyги чacти нa южната ни съседка. Koгaтo cтaвa въпpoc зa вaкaнции в чyжбинa, oчaквaнo, Гъpция e нaй-жeлaнaтa дecтинaция.

Πлaтфopмaтa peгиcтpиpa 60 пъти пo-виcoкo тъpceнe нa aпapтaмeнти и бyнгaлa пoд нaeм c цeл пoчивкa в мopcкитe дecтинaции cпpямo плaнинcкитe зa юни. Πoмopиe, Heceбъp и Coзoпoл ca нaй-жeлaнитe дecтинaции зa пoчивкa кpaй мopcкия бpяг. Haй-тъpceнитe плaнинcки дecтинaции сa Cмoлян, Tpoян и Лoвeч, a нaй-aтpaктивни зa ceлcки тypизъм cпopeд пoтpeбитeлитe нa ОLХ ca мecтaтa oкoлo Πлoвдив, Coфия и Bapнa.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

Подходяща музика за любителите на йога.





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....