Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВОЙНА

Американските военни тайно доставят оръжия на Израел, ползвайки британската базата в Кипър





Авторитетният израелски вестник Haaretz съобщава, че над 40 американски транспортни самолета, 20 британски транспортни самолета и седем тежки транспортни хеликоптера са излетели към RAF Акротири, огромната британска база в Кипър, за да превозят оборудване, оръжия и сили. RAF Акротири отдавна е отправна точка за британските военни операции и бомбардировъчни кампании в Близкия изток. Намира се на 180 мили от Тел Авив, а полетът отнема 40 минути, пише в свой анализ Declassified UK.

Самолетите са били натоварени с товари от стратегически складове на САЩ и НАТО в Европа, съобщава Haaretz. За около половината от полетите на САЩ се твърди, че „доставят военна помощ“. Declassified UK установи, че тези американски оръжия и оборудване вероятно се доставят в RAF Акротири от американски бази в Турция, Испания и Германия.

На 18 и 24 октомври САЩ изпратиха два огромни военни транспортни самолета C-17A Globemaster до RAF Акротири от военновъздушната си база в Рота, Южна Испания. На 25 октомври САЩ изпратиха друг самолет C-17 до Акротири от военновъздушната база Рамщайн в Германия, където се намира командването на въздушните сили на НАТО.

Военен транспортен самолет C-17

C-17 може да превозва 134 души персонал и много видове военно оборудване, включително танкове Abrams и хеликоптери Black Hawk. Американските военни отбелязват, че ролята на C-17 е „бързо да създаде и поддържа ефективни бойни сили близо до потенциална зона на сражение“.

На 5 ноември американски военнотранспортен самолет C-130J Hercules прелита от Адана в Южна Турция до RAF Акротири. В Адана се намира военновъздушната база Инджирлик – основен обект на САЩ, в който работят 5000 американски служители. Херкулесът може да превозва 128 военнослужещи и 19 600 кг товари.

Declassified UK не открива никакви самолети на американските военновъздушни сили (USAF), пристигнали от тези бази през двата месеца преди началото на кампанията за бомбардиране на Газа. Американски самолети, кацнали във военновъздушната база Неватим, разположена в южната част на Израел, близо до пустинята Негев, са доставили оръжия за израелската армия, съобщава още Haaretz. Освен това американските самолети, кацащи на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив, са превозвали, наред с други неща, бронирани превозни средства.

Разсекретени са и четири полета на ВВС на САЩ, които са излетели от RAF Акротири през последните 12 дни и са били предназначени за Израел. Самолетите са военнотранспортните самолети CN-35 и C-295, разработени съвместно от корпорациите CASA от Испания и IPTN от Индонезия. Военните им функции включват морско патрулиране, наблюдение и превоз на персонал и оръжия. C-295 може да превозва 71 военнослужещи и 9250 кг полезен товар.

Късно през нощта на 8 ноември друг самолет на USAF извършва полет от RAF Акротири до столицата на Ливан Бейрут, а час по-късно отново се връща в Акротири. Не е известно какво е било взето и/или изпуснато.

Declassified попита Министерството на отбраната на Обединеното кралство какви американски самолети са летели до Израел от базата в Кипър и какво са превозвали. Говорител на министерството отказа да разкрие информацията, като заяви пред Declassified: „В отговор на ситуацията в Израел и Газа работим с международни партньори за деескалация на конфликта, укрепване на стабилността и подкрепа на хуманитарните усилия в региона. Всяко използване на базите на Обединеното кралство ще бъде в съответствие с тези цели.“

Смята се обаче, че британското правителство знае какво има на американските самолети. Неотдавна от министерството заявиха пред парламента: „За всички операции (на САЩ), включващи използването на суверенните зони на базите“ в Кипър, ще се изисква разрешение от Обединеното кралство.

Haaretz пише, че Кипър осигурява „най-значимото международно разполагане на сили и оборудване“ за военни операции, свързани с израелската бомбардировъчна кампания в Газа.

Неотдавна Declassified разкри, че 33 военнотранспортни самолета на Обединеното кралство са летели от RAF Акротири до Тел Авив от 11 октомври, включително всеки ден в продължение на две седмици скоро след началото на бомбардировките в Газа.

Министерството на отбраната потвърди 17 от тези полети, но отказа да даде подробности за товара или персонала на борда. Възможно е с някои от тези полети в Израел да са били докарани специалните сили на Обединеното кралство. Министерството на отбраната е издало „известие D“ – искане към медиите да не публикуват информация, която може да навреди на „националната сигурност“ – за да възпре британската преса да съобщава за ролята на тяхното министерство в Газа.

Други тайни дейности включват полети на американски военни с безпилотни самолети за наблюдение над Ивицата Газа, както съобщи New York Times на 2 ноември. Вестникът открива безпилотните самолети на уебсайт за проследяване на полети, а по-късно те са потвърдени от двама служители на Министерството на отбраната на САЩ. Самолетите са MQ-9 Reapers, които се експлоатират от силите за специални операции на САЩ, отбелязва вестникът.

От разсекретените сведения New York Times не може да установи откъде са излетели дроновете. Траекторията на полета показва, че това може да е RAF Акротири, наред с други възможни места. От министерството не потвърждават или отричат дали американските безпилотни самолети са летели от британската база в Кипър.

Характерът на американското военно и разузнавателно присъствие в британския Кипър е забулено в тайна. Великобритания има две „суверенни бази“ в Кипър – известни като Декелия в източната част на острова и Акротири в западната – които са големи, строго секретни военни и разузнавателни инсталации, обхващащи 3% от площта на острова.

От близо половин век ВВС на САЩ имат база на британска територия в Кипър, но размерът ѝ дълго време се пази в тайна от обществеността от двете страни на Атлантическия океан. Неотдавна Declassified разкри, че САЩ разширяват разполагането си в RAF Акротири до 129 военнослужещи и изграждат нова инсталация със 147 стаи на площ от 1,5 хектара, за да настанят персонала си.

Declassified също така разкри, че американска шпионска сила, 1-ва експедиционна разузнавателна ескадрила (ERS), е постоянно разположена в британската база, въпреки твърденията на Пентагона, че има само един летец в Кипър. Тази ескадрила е най-старата летателна единица на американската армия и отговаря за обучението на всички екипажи за разузнаване и разузнаване на големи височини за шпионския самолет U-2, който първоначално е бил използван от ЦРУ.

ERS, чието седалище е във военновъздушната база „Бийл“ в Калифорния, също така изпълнява годишно 2400 часа мисии за „бойна поддръжка“ с RQ-4 Global Hawk – безпилотен самолет за наблюдение, произведен от американската оръжейна компания Northrop Grumman.

Досега не са се появили доказателства, че ескадрилата, базирана на 230 мили от Газа, предоставя разузнавателна информация или бойна подкрепа в помощ на израелските военни операции. Министерството на отбраната на Обединеното кралство също така отказва да разкрие броя на американския военен персонал на британска територия. Кипърски гражданин, работещ в британската база, ни каза миналата година: „Има голямо присъствие на САЩ, не знам как става това и защо“.

Вестник New York Times съобщи, че Пентагонът тихомълком е изпратил в Кипър командоси от Съвместното командване на специалните операции, включително Delta Force на армията и SEAL Team 6 на военноморските сили, „за да бъдат в готовност, в случай че се наложи да помогнат за евакуацията на американските граждани от региона“.

Изтичането на информация от Едуард Сноудън през 2013 г. разкри широкото присъствие на американската Агенция за национална сигурност (АНС) на територията на британските бази в Кипър. В свръхсекретен документ се отбелязва: „В Кипър се намират широк кръг от разузнавателни съоръжения на Обединеното кралство и САЩ“. Според информацията това включва съоръжението за прихващане на комуникации в Аиос Николаос в Декелия, където се намира и разузнавателен компонент за измерване и сигнатури (MASINT). В тази високотехнологична област се откриват и описват специфичните характеристики на целеви обекти и източници.

В западната част на базата се намират още две места за MASINT, работещи в партньорство със САЩ, включително безпилотно съоръжение на нос Гата, малко по-нагоре от RAF Акротири.

В RAF Troodos, британски „запазен обект“ близо до границата със Северен Кипър, САЩ оперират с друг подслушвателен пункт, който използва скрито събиране на електронно разузнаване. Обектът Troodos отдавна е смятан за „перла в короната“ от АНС, тъй като предлага уникален достъп до Леванта, Северна Африка и Турция.

Не е известно дали сега АНС споделя разузнавателна информация, събрана в Кипър, с израелските си колеги.

Освен силите на Обединеното кралство и САЩ, британската база в Кипър се използва като център за западни военни операции, като се смята, че германското и холандското правителство са разположили там подразделения на специалните сили. Съобщава се, че в Кипър са изпратени Командването на специалните сили на германската армия (KSK), подразделението за специални сили на военноморските сили (KSM), известно още като „бойни плувци“, и подразделението за специални сили на федералната полиция, специализирано в спасяването на заложници (GSG 9). Заедно със специалните сили Германия е изпратила и четири транспортни самолета.

Haaretz съобщи, че четири холандски военни транспортни самолета също са пристигнали в Кипър заедно с около 200 морски пехотинци, сили за бързо реагиране и консулски служители, „за да улеснят спешната евакуация на холандските граждани от региона в случай на широкомащабна война с Хизбула“.

Междувременно канадските военновъздушни сили изпратиха няколко военнотранспортни самолета в подготовка за евентуална спасителна акция. Самолети и сили от други държави също са се струпали на малкия остров.

По-рано Declassified съобщи, че Международният наказателен съд, който има открито разследване за Палестина, трябва да поиска информация от британското правителство за това как неговите военни и разузнавателни служби, както и ролята на американските активи в Кипър, може да подпомагат войната на Израел срещу цивилното население на Газа.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...