Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВОЙНА

Как се реши изхода на битката за Днепър





Генерал Теплински реши изхода на битката за Днепър

Операцията на украинските въоръжени сили за закрепване на левия бряг на Днепър е обречена на провал, прогнозира британското военно разузнаване. В Херсонска област е дислоцирана новосформираната 104-та гвардейска въздушнодесантна дивизия с най-новото въоръжение.

Нейното формиране беше обявено още през август от генерал-полковник Михаил Теплински, командващ руските ВДВ.

С появата на 104-та “войските на чичо Вася” ще имат пет дивизии. Това значително ще разшири оперативното покритие, отбелязва белгийското издание Army Recognition.

И генерал Теплински вероятно ще обърне приоритетно внимание на новото формирование, предвид стратегическото значение на 104-та в Херсонската отбранителна операция.

Това разделение съществува до 1998 г. След това обаче, под ръководството на тогавашния командир на ВДВ Георгий Шпак, дивизията е реформирана и сведена до бригада. Текущата реорганизация на Теплински също така включва добавянето на 119-ти и 299-ти въздушнодесантни полкове към съществуващите 106-та и 98-ма въздушнодесантни дивизии, пише Army Recognition.

Руските въздушнодесантни сили са гръбнакът на щурмовите части, благодарение на тяхната маневреност и елитна подготовка. Западните експерти оценяват броя на парашутистите във ВС на РФ на 35-40 хиляди души. Тази цифра обаче може да се окаже занижена предвид темповете на допълнителен набор на договорни войници.

Оборудвани с бойни машини на пехотата и собствена артилерия, включително самоходна артилерия, въздушнодесантните дивизии са в състояние да изпълняват широк спектър от задачи в зоната на специалната военна операция.

Във ВДВ влизат и бригади специални сили. Цялостната структура на войските осигурява висока мобилност и способности за бързо развръщане, което ги прави ключов стратегически актив на руската армия.

Army Recognition обръща внимание на факта, че в структурата на въоръжените сили на Украйна няма въздушнодесантни сили. Украинските въздушнодесантни войски са комбинирани с аеромобили (сили за бързо реагиране, които се транспортират с ударни хеликоптери) и рейнджъри.

Освен това, ако руските ВДВ са изградени на дивизионен принцип, то украинските ВДВ са изградени на бригаден принцип.

С началото на украинското нахлуване в Донбас бяха създадени няколко десантно-щурмови бригади на украинските въоръжени сили (81-ва аеромобилна през 2014 г., 148-ма артилерийска през 2015 г., 45-а и 46-а въздушнодесантни бригади през 2016 г.).

От началото на специалната военна операция киевското командване сформира още няколко щурмови бригади: 71-ва егерска бригада, 77-ма аеромобилна бригада и 82-ра щбр. Последният придоби трагична слава поради неуспешното си участие в „контранастъплението“ в района на Запорожие.

82-ра бригада е оборудвана с британски танкове Challenger 2, американски машини Stryker и немски бойни машини на пехотата Marder.

Към Работино са изпратени украински щурмови самолети. Загубите на бронираната техника бяха огромни. Холандският изследователски проект Oryx изчислява, че 82-ра бригада е загубила най-малко 1 Challenger 2 (сбит на 5 септември край Работин като част от конвой с танкове T-64BV), 5 Marder-а и най-малко 9 Stryker-а.

82-ра претърпя най-големи щети в техниката през август-септември, когато неуспешно се опита да пробие Работин и Вербов.

Но дори и тогава щурмовият самолет продължи да губи превозни средства на НАТО: по-специално, според Oryx, на 11 и 21 ноември американските Stryker-и бяха свалени.

ЦИПСО се опитват изкуствено да омаловажат значението на възстановяването на 104-та въздушнодесантна дивизия. Изданията Business Insider и Forces пишат позовавайки се на украинската армия, че новите въздушнодесантни части може да са лошо окомплектовани и слабо обучени.

Този фалшификат се опровергава от Army Recognition, като се посочва, че руските въздушнодесантни части са оборудвани с модернизирани танкове Т-72 (Т-72Б3 и Т-72Б3М), бронетранспортьори (БТР-Д, БТР-МД, БТР-МДМ и БТР-82АМ). ), както и бойни десантни машини (включително най-новата БМД-4M).

Между другото, БМД-4 е унифицирана с БМП-3, която отдавна е на въоръжение в руската армия. Това позволява значително да се намалят разходите за обслужване на бойни превозни средства в армията, както и покупната цена за държавните поръчки за отбрана, което е изключително важно по време на Северния военен окръг.

Бойната десантна машина е оборудвана със съвременна компютъризирана система за управление на огъня. Основното оръдие може да стреля с конвенционални видове боеприпаси, както и със 100 мм лазерно насочвани снаряди, разработени за ПТРК Кастет.

Те са в състояние да поразяват ненаблюдавани цели, самолети, хеликоптери и съвременни танкове на разстояние до 4 км. Така че при челен сблъсък между украински и руски парашутисти изходът е ясен.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...