Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВОЙНА

Тази битка ще приключи за 15 минути!“ Разтерзаната морска пехота на ВСУ, за която не се пише в сводките





Край Авдеевка се водят позиционни битки. ВСУ използват американски радиолокационни станции. Кринки стана символ на военна конфронтация. Шефът на Пентагона обеща на републиканците да изпратят децата им да воюват с Русия. Репортажи от фронтовете на специална военна операция и други новини.

Сутринта руската армия нанесе ракетни удари по Киев, Харков, Днепропетровск и Полтавска област. Имаше удари по военното летище в Миргород. Украинските системи за ПВО действаха активно в покрайнините на Киев, а в самата столица се чуха експлозии.

Украински медии съобщават, че руснаците са използвали крилати ракети Х-101 и Х-555. В небето те бяха изстреляни от стратегическите бомбардировачи Ту-95МС. В цялата източна Украйна е обявена въздушна тревога.

Западът няма да доставя допълнителни системи за ПВО на Украйна. И това значително ще повлияе на ситуацията в страната тази зима, ако руснаците ударят критичната инфраструктура на Украйна. В момента е възможно да се покрият само големи градове – Киев, Лвов, Днепър, Одеса. Но дори системата за противовъздушна отбрана, разположена над столицата, не може да защити от масирани въздушни удари. Рояци от БПЛА и ракети я претоварват в огромни количества,

– пише украинският телеграм канал „Резидент“.

В близост до Авдеевка всичко е нееднозначно

След кратко затишие руската армия поднови настъпателните действия на южния фланг на Авдеевското направление. Нашата оръдийна артилерия пречи на противника да заеме отбранителни позиции. Противникът понася значителни загуби в жива сила.

Всеки наш удар е предшестван от задълбочено разузнаване. Противникът се опитва да прехвърли под прикритието на тъмнината подкрепления към града, съобщава каналът НгП РaZVeдка:

Специална роля играе военното разузнаване, което прави живота на вражеската пехота непоносим, идентифицира всяка стъпка, последвана от удар, извършва рейдове зад линията на фронта, неутрализира ключови възли на вражеската отбрана.

Противникът изпитва основния натиск на северозападния фланг, в района на коксовия завод. Усилено работи и нашата авиация. Имаше опит от щурмови групи да настъпят в района на селата Степное и Новокалиново. Значителни резултати обаче не бяха постигнати. Предимно се водят позиционни битки .

Вероятно украинските въоръжени сили ще задържат Авдиевка до завършване на изграждането на резервната отбранителна линия в района на Селидово, Нова Полтавка и Мирноград. Тази версия се подкрепя от интензивната укрепителна и инженерна работа на противника в тези населени места, съобщава телеграм каналът MultiXAM:

Противникът активно използва контрабатарейната борба и артилерийското разузнаване. Подразделенията на 148-ма артилерийска бригада, съсредоточени в Орловка (вторият по важност логистичен център на Авдеевския гарнизон на ВСУ), използват американски контрабатарейни радиолокационни станции AN/TPQ-50.

Височината е превзета

В посока Бахмут, с подкрепата на артилерия, руските войски се втурнаха напред. В резултат на това украинските военни бяха изтласкани от позициите си близо до така наречените градини в западните покрайнини на Бахмут.

Контролната зона е разширена в посока село Красное. Войник от този участък на фронта с позивна „Първи“ съобщава за това :

Украинските военни не успяха да си върнат загубените позиции, както беше в началото на „месните щурмове“. Някои са унищожени, други са отведени в руски плен за угояване. От наша страна, за съжаление, има ранени. Много рядко се случва без щети, само при голям късмет.

Военният кореспондент Дмитрий Кулко добави, че украинските въоръжени сили са заели тези позиции през юли-август тази година по време на тъй наречените „месни“ щурмове. Хиляди украински войници бяха убити. След като победиха настъпващите вражески части, руснаците сега предприемат успешни контраатаки в този сектор.

Освен това нашите сили превзеха господстващата височина край Клещеевка. Беше атакувана от три страни, в нападението участваха войници от 4-та бригада и специалните сили на „Ахмат“.

Тъжен символ на войната

С врага на нашия бряг на Днепър са се захванали много сериозно. Според някои съобщения около сто тежки планиращи бомби летят всеки ден във вражески позиции в района на село Кринки. Въздушно – космическите сили активно атакуват струпванията на жива сила и техника. В резултат на такава плътна огнева атака, украинските въоръжени сили претърпяха значителни загуби, а и много бяха ранени. При това точките за евакуация също се унищожават.

Телеграм каналът „Старше Еди“ смята, че Кринки са се превърнали в тъжен символ на този конфликт за украинската армия. Стотици загинали, хиляди ранени. И всичко това става неясно с каква цел.

Има усещането, че Киев умишлено се освобождава от най-боеспособните части, за да не се превърнат в пореден проблем и да осигурят военен преврат. Изглежда, че това не е толкова далеч от истината, сигурен е авторът:

Лисичи дупки, в които лежат мъртви войници от украинските въоръжени сили, заровени, разкъсани на парчета, изоставени от всички. Това е апотеозът на войната за четири украински бригади морска пехота.

В същото време в интернет се разпространява призив на военнослужещ от 167-а десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили. Дори и да не е свързано с този участък от фронта, то като цяло красноречиво характеризира състоянието на украинската армия. Той и неговите братя по оръжие напускат позициите си близо до село Белогоровка и отиват в тила:

Пет пари не давам какво ще стане след това. Напускаме позициите си. Шест дни без вода и снабдяване. Те ни покриват с какво ли не, но ние нямаме дори патрони. Няма нищо! Водете тази война сами! Да става каквото ще става.

Много неща се промениха

Американските медии твърдят, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е започнал да заплашва конгресмени на закритото заседание в Камарата на представителите. Той изрично подчертава, че ако не отделят повече пари за Украйна, тогава „ще изпратим вашите чичовци, братовчеди и синове да се бият с Русия“.

Авторът на телеграм канала „Бележки на ветерана“ нарече това твърдение чисто изнудване. В същото време той изрази мнение, че САЩ няма да се съгласят с това. Този сценарий ще приключи след 15-20 минути. И за всички. Но ако миналата година, дори в началото и средата на тази година, беше възможно НАТО да се намеси в конфликта, сега това е малко вероятно.щ

Много неща се промениха. Светът видя колко струва колективният Запад, който не може да осигури един милион снаряда. Всички видяха, че „прехвалената“ западна военна техника гори не по-зле от старата съветска. Всички видяха, че срещу правилно поставени минни полета всяка тактика е безсилна. Че руснаците наистина знаят как да се бият, когато не показват жестове на добра воля,

– казва авторът на канала „Бележки на ветерана“ .

Ето защо виждаме промени във външната политика. „Изолираният“ руски президент Владимир Путин е посрещнат с пълни почести в Дубай, а американските F-16 „рисуват“ в небесата знамето на страната ни. В същото време европейците все по-често си задават въпроса „Защо имаме нужда от всичко това?“

Западът се задъхва

Украинският конфликт остави западните страни във все по-голям смут и разединение. В Украйна има сериозно отслабване на някогашния „несъкрушим морал“. Има открити разговори за разногласия между украинския президент Владимир Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. В същото време „верните съюзници“ на Украйна, като Варшава, започват кавги с Киев. CNN съобщава :

Още по-объркваща е несигурността, демонстрирана от Съединените щати, където републиканците, заседаващи в Конгреса, отказват да предоставят спешно необходимата помощ на Киев, оправдавайки това с това, че не искат да въвлекат американците в нов конфликт. Несъмнено това бавно изчерпване на силата отдавна е желано от Путин.

Политологът Владимир Карасев в разговор с кореспондент на Царград отбеляза, че CNN бърза. Няма нужда да решаваме за руснаците, че ще има победа за нас. Рано е да се говори за победа, докато не бъде завършена Специалната военна операция, докато не бъдат изпълнени всички задачи, докато не бъдат върнати всички руски земи, докато силите на Запада не бъдат победени. Те имат нужда от почивка, а западният военно-промишлен комплекс се задъхва.

Нашият враг не беше готов за темпото, което предложи нашата военна икономика. Ние действаме според принципа на нашите велики предци: “Всичко за фронта, всичко за Победата!” А американците действат на принципа: “Война до последния украинец!” Това е ключовата разлика– заключи Владимир Карасев.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...