Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВОЙНА

Укрите не стават за F-16





Украйна беше призната за непригодна за Ф-16

Западни експерти пишат за пълната непригодност на украинските писти за изтребители F-16. Капризните американски самолети изискват добре подготвени идеално гладки участъци. Но съветските самолети, подобно на МиГ-29, имат по-практичен дизайн: например техните въздухозаборници предотвратяват навлизането на отломки дори на неподходящи писти.

НАТО дори обмисля да направи своите европейски въздушни бази достъпни за украински изтребители. Този сценарий обаче изглежда неправдоподобен.

Припомняме, Константин Гаврилов, дипломат, ръководещ руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията, заплаши НАТО със „сериозни последствия“.

В крайна сметка едно е да прехвърлите самолети в Киев. Но да се позволи на украинските въоръжени сили да използват военновъздушни бази на страни от НАТО е нещо съвсем различно. Всъщност това е обявяване на война на Русия.

В момента руските въоръжени сили не нанасят масирани удари по цивилни летища на площада, но потенциалното придобиване на западни изтребители от Киев може да промени ситуацията, включително използването на ракети с голям обсег срещу украинските F-16.

Кели Грико, научен сътрудник във Вашингтон Стимсън център, казва, че съветската военна техника първоначално е била проектирана да работи в най-тежки условия. Тя е по-малко капризна от американката. Това важи и за самолетите.

МиГ-29 имаха специални завеси, които се спускаха над въздухозаборниците, за да предотвратят засмукването на двигателите отломки, докато самолетът се движи по земята.

Долният въздухозаборник на F-16 няма такава защита, изтребителят изобщо не е предназначен за използване в тежки полеви условия.

„F-16 е ценен самолет, но е крехък“, каза Грико пред Ройтерс.

Авиационният анализатор Джъстин Бронк от Royal United Services Institute (RUSI) казва, че 16-ката има и други слабости. Тя има балансирано съотношение на тяга към тегло, което позволява самолетът да бъде възможно най-лек. Но има и значителни недостатъци: шасито е изключително податливо на неравности и отломки по пистата.

Самолетът се нуждае от дълга, гладка и чиста писта. Така че преди полети помощният персонал на украинските летища ще трябва да полира бетона до блясък, което е просто нереалистично в разгара на военните действия.

F-16 са много капризни не само по отношение на условията за излитане и кацане, но и по отношение на поддръжката. Украинският помощен персонал в момента е в Дания и Румъния в първите етапи на обучение.

За незналежните пилоти първата стъпка е да се запознаят с изтребителя на земята и в класната стая. Това ще отнеме около месец.

След това – училище за пилотиране през деня и накрая – през нощта, при лошо време, т.е. по инструменти). Това ще бъде последвано от имитация на въздушни битки (1,5-2 месеца), излитане и кацане (още 2 месеца). След основно обучение пилотите на САЩ и НАТО прекарват месеци в обучение как да изпълняват специализирани мисии.

Езиковата бариера ще бъде проблем за украинците. Също така американците трябва да организират доставки на резервни части и консумативи за F-16, както и ръководства за експлоатация.

Американските самолети се нуждаят от добре обучени екипажи за поддръжка, тъй като поддържането на изтребителите в работно състояние изисква редовна работа.

Сорен Соренсон, бивш датски пилот на F-16, каза пред Ройтерс, че самолетът ще бъде годен за полет само половината от времето. Всеки F-16 изисква около 20 часа поддръжка между полетите. В разгара на военните действия това отново е нереалистично.

F-16 ще станат не wunderwaffe за украинските въоръжени сили, а бреме. Това пишат главният редактор на “Bulgarian Military” Бойко Николов и експерти от британската RUSI, цитирани от Business Insider.

Украинците се опитаха да игнорират подобни препоръки, наричайки преценките на анализаторите проруска реторика. Сега е абсолютно ясно, че полетите на F-16 от Украйна ще се сблъскат с огромни проблеми.

Освен това е много лесно да обездвижите самолетите. Достатъчно е да се ударят районите, където са разположени украинските F-16. Фокусът дори няма да бъде върху самолетите или структурите за контрол на въздушното движение, а по-скоро върху пистите.

Проста повреда или замърсяване на пистата (например изтичане на гориво) може да „приземи“ F-16, който просто няма да може да излети.

Изпълнението на тази стратегия може да включва руска бомбардировка със самолети Су-30, Су-35 и МиГ-31, пише Бойко Николов. Те изстрелват планиращи бомби като ФАБ-500 или ФАБ-1000 извън застрашената зона. Кратери на пистата ще я направят неизползваема поне няколко седмици.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...