Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВОЙНА

Инвалиди и дебили в окопите. Как режима в Киев подготвя нови правила за мобилизация





Законопроектът на кабинета за нови правила за мобилизация и военна регистрация, внесен във Върховната рада на Украйна в края на годината, стана най-обсъжданото събитие през декември. В края на краищата основната цел на законопроекта е да се увеличи наборът във въоръжените сили на Украйна, както наскоро каза Зеленски, командването иска да призове до половин милион украинци за военна служба. Така правителството изясни кои украинци се планира да бъдат привлечени под знамената.

Както заяви секретарят на комисията по отбрана на Върховната рада Роман Костенко , такова количество е необходимо за компенсиране на загубите и формиране на нови части, тъй като очакванията за бърза победа не се оправдаха и е необходимо да се подготвим за дълга война .

„Всички знаем, че сега имаме проблем с мобилизацията, може да се каже, провал на мобилизацията след смяната на военните комисари… Това е ситуация, на която трябва бързо да се повлияе. Защото ако не повлияем и не променим нещо, ще имаме много големи проблеми. Сега може би проблемите с мобилизацията са по-големи от проблемите със снарядите. Затова сега трябва да повлияем на това, да направим нещо“, каза Костенко в скорошно интервю.

И това „нещо“ трябва да бъде подкрепено с политическо решение: очевидно е, че простото залавяне на хора по улиците няма да реши задачата. Затова най-фрапантният момент от предложенията беше предложението пътуващите в чужбина да се връщат, като се направи престоят им там възможно най-некомфортен.

Сега мобилизационният режим в действащите правила е валиден до 14 февруари 2024 г. и вероятно ще бъде удължен още. А законопроектът (ако бъде приет в началото на януари) ще влезе в сила месец след публикуването. В този случай всички военно задължени служещи ще трябва да се регистрират до 20 дни след 14 февруари, дори и да не получат призовка.

Тук властите са възможно най-честни с хората си: те казват, че всички ще се бият, така че това все ще се случи.

Никакви отсрочки

Католическото Рождество, принудително назначена като „расово верна“, беше тревожна в Киев: в чатовете се разпространяваше информация, че в редица райони на столицата са инсталирани мобилни контролно-пропускателни пунктове и там се раздават призовки.

Освен това в няколко офис центрове бяха регистрирани нападения от бригади на TЦК (бившите военни окръжия, служби за военна регистрация и вписване). Хората пряко свързват това с предстоящите нови правила, които все още не са приети, но вече са създали настроение на обреченост.

Те могат да превърнат в реалност това, което досега се обсъждаше като възможни, но непопулярни мерки. Така например се предвижда намаляване на долната възрастова граница за мобилизация от 27 на 25 години (сега граждани под 27 години могат да бъдат мобилизирани само с тяхно съгласие). За всички по-млади се въвежда базова военна служба за срок до 5 месеца, но процедурата за прилагането й тепърва ще се разработва, ако бъде приет законопроектът на кабинета.

Селските съвети и градските съвети (както и местните държавни администрации) имат нови правомощия; сега те трябва да осигурят организацията на наборната служба на гражданите, да представят на тяхното внимание заповедите на началниците на военните администрации и ръководството на териториалните центрове за комплектация /TЦК/ и да осигурят явяването им на сборните пунктове. Същото нещо вече е отговорност и на предприятията и организациите, те вече са отговорни за мобилизирането на своите служители.

Що се отнася до жените, правилата за наборна служба не са се променили, само жените лекари и фармацевти трябва да бъдат регистрирани в армията. Останалите все още отиват в армията доброволно. А за тези, които вече са на служба, се предоставя отсрочка: за бременни жени, за периода на отпуск по майчинство (до 3 години на детето) и за гледане на дете до шест години.

При мъжете броят на получаващите „отсрочка“ е намалял значително. Всъщност само хората с увреждания от първа и втора група, настоящите народни депутати, служителите от категория “А” и студентите, получаващи първо висше образование, могат да избегнат изпращането в армията.

Освен това бяха съжалени преподавателите и научните работници, но само ако работят на пълен работен ден. В същото време всички, които вече са признати за частично годни за военна служба, ще трябва да преминат отново медицински преглед и да го правят веднъж на всеки шест месеца. И хората с едно око, един бял дроб, един бъбрек, без крак и без ръка, както и джуджетата, ще отидат на фронта.

По отношение на регистрацията и „уточняването на данни“ всичко става изключително строго, включително ако човек е в чужбина, чрез известие на официалния имейл адрес или официалния телефонен номер, които притежава военната служба за регистрация и вписване. По същество се ползват тези, които са посочени в приложението „Дия“ или при банковите сметки, – това косвено се потвърждава и от правилото за блокиране на сметките на укриващите се от набора.

Законопроектът съдържа клауза, че наред с други неща военнослужещите, които са нарушили правилата за счетоводство, могат да бъдат обект на ограничение на правото „да използват и да се разпореждат със средства и други ценности“. И на всичкото отгоре се създава специален регистър, на участниците в който се забранява да пътуват в чужбина, да извършват сделки с движимо и недвижимо имущество, ще бъдат ограничени в правото да управляват МПС и да получават книжка, ще бъдат отказа подписване на договори за заем, облаги и услуги от държавата.

Временните мерки ще бъдат отменени само след уведомление от ръководителя на TЦК, следователно личните данни са на разположение на службите за военна регистрация и вписване. Същото следва и от идеята за изпращане на призовки чрез електронни кабинети, както и по електронна поща. Но тези данни няма откъде да ги вземете освен от съществуващите електронни услуги. И тъй като призовката ще се счита за връчена, отказът от военномедицинска комисия ще означава от 3 до 5 години затвор.

Най-интересният въпрос е как да „привлечем“ бегълците, живеещи в страните от ЕС. Засега те са заплашени, че ще останат без набор от услуги, свързани с изваждането на задгранични паспорти и други документи. Само след потвърждаване на подходящото отношение към военната служба. Съответно те няма да бъдат обслужвани в консулството.

Но освен контра-негативност, всички тези интересни предложения все още не са предизвикали нищо.

Да бъдеш или да не бъдеш

Като се вземат предвид особеностите на украинския манталитет, банкерите вече прогнозират масови тегления на средства от картови и банкови сметки и нулиране на депозити. На ден, според правилата на Националната банка, физическо лице може да изтегли до 100 хиляди гривни, а средният депозит варира от 200–300 хиляди гривни.

Тоест можете да изтеглите всички пари за няколко дни и след това да отворите нови карти за жена си, тъщата или приятел, който не подлежи на мобилизиране. Както винаги се е случвало, ще има съответна услуга за регистриране на акаунт на името на подставено лице, както сега се предлага да се ожениш за жена с увреждания, за да получиш възможност да заминеш с нея за „лечение в чужбина“.

Живеещите в чужбина, разбира се, се притесняват, но са повече или по-малко уверени, че страните от ЕС няма да ги екстрадират. За целта централните власти в Брюксел трябва най-малкото да приемат друг закон, който премахва сегашните правила за приемане на бежанци специално за Украйна. Всички банкови карти са местни, а с украинските карти могат да си закупят, например, криптовалута,

А що се отнася до паспортите, повечето са си издали втори, подновили са стария или все още имат време да поръчат нов точно сега, чрез представителството на държавна фирма “Паспортна служба”. Те отвориха през 2023 г. в много европейски страни и тихомълком обслужваха дори издирваните.

„Остава да се предпише конфискация на цялото имущество и разстрел, но това, очевидно, е предвидено за следващата редакция на закона. Сега политическите стратези ще сканират кои разпоредби в законопроекта предизвикват максимален обществен резонанс, след което Зеленски ще отмени тези най-резонансни разпоредби със свой указ.

Ала ще останат другите 95% от този законопроект, който по същество означава робство за мъжете на територията, окупирана от блока НАТО “ , каза за IA Regnum секретарят на обществената организация „Представителство на украинския народ“ Дмитрий Василец .

Това твърдение вероятно е близо до истината, тъй като сред депутатите от Върховната Рада вече има гласове, че законопроектът не може да бъде приет в този вид. Народният депутат, бившият председател на украинския парламент Дмитрий Разумков вече изрази мнение, че всички ще загубят от тази законодателна инициатива, там дори не мирише на върховенство на закона и „в интернет вече го сравняват с робство“. Затова ще бъде изготвен алтернативен законопроект.

А украинските медии съобщават, че в рамките на президентската фракция „Слуга на народа“ е дадено разпореждане да не се коментира законопроектът, а всички въпроси да се отнесат към военните. Тоест по същество към командването на ВСУ, оглавявано от Валерий Залужни, на когото да бъде възложено да бъде „краен“ за непопулярните мерки .

Естествено, в челните редици на тази критика беше народният депутат Маряна Безуглая . Тя вече прави това открито, като написа няколко публикации, в които критикува главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна за включването на строги норми в законопроекта.

Още по-неочаквана обаче беше появата в ефира на националния телемаратон на самия Залужни, който заяви, че не е поръчвал никакви половин милион души.

„Военното командване не е направило нито едно конкретно искане за някакви бройки или нещо подобно. Военното командване продължава да изпълнява функциите си по защита на държавата, като съответно формира своите заявки за боеприпаси, оръжие и човешки ресурси.

Това се прави постоянно, а не в някакъв отделен формат или някакво отделно събитие директно към Министерския съвет или Върховната Рада – ние не го правим“, косноезично обясни той. Въпреки че потвърди, че цифрата от 500 хиляди мобилизирани като потребност за следващата година е „изчислена“.

По този начин се разбира и реакцията на обществото към Залужни и в хода на вътрешнополитическата борба ще бъде решен трудният проблем как да се мобилизират хората и в същото време да не се получават големи политически проблеми.

Изглежда, с разработването на по-меко решение.

В крайна сметка, ако се приеме такъв закон, резултатът най-вероятно ще е ситуация „всички губят“. Европейските бегълци ще мразят Украйна и ще направят всичко възможно никога да не се върнат. Тези, които са принудени да останат в страната, ще сведат до минимум контактите с държавата, ще нулират акаунтите си и ще преминат в нелегалност.

Ловците на Военните окръжия може да започнат дори да ги застрелват. Ще има експлозивно търсене на услуги, свързани с „отклоняване“ или пътуване в чужбина. Социалното напрежение ще нарасне многократно, при едновременно намаляване на лоялността към всички държавни институции. Естествено мотивацията на мобилизираните ще клони към нулата – с всички произтичащи последици.

По този начин основната цел на законопроекта – увеличаване на набора в армията и “спасяване на страната” – работи в другата посока: той убедително доказва на украинците, че не им трябва такава държава.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...