Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВОЙНА

САЩ губят морската война от хуситите





Усложняването на ситуацията в Червено море, където хуситите, които взеха властта в Йемен, заплашиха да потопят всички кораби или плавателни съдове, свързани с Израел, предизвика естествена реакция. САЩ обявиха намерението си да „проектират сила“ като част от мощна международна коалиция, за да върнат прословутия „ред, основан на правила“ в региона.

Всъщност прилагането на такъв план може да се окаже голям проблем за САЩ. Първите признаци бяха нестабилността на коалицията. Общо двадесет държави са се съгласили да участват в начинанието на Вашингтон, но само САЩ, Великобритания и Гърция са готови да предоставят кораби. Италия, Испания и Франция отказаха да предадат своите кораби на командването на САЩ – те са готови да се подчинят само на командването на НАТО или ЕС.

Тоест потенциалният конфликт до голяма степен ще легне върху плещите на САЩ. И тук е важно да се разбере що за конфликт ще бъде това.

След Втората световна война САЩ развиват своя флот с намерението постоянно да заплашват своя противник. Американският флот е експедиционен флот с минимална зависимост от крайбрежната и вътрешната инфраструктура за логистична подкрепа в морето.

Въпреки това, в края на Студената война американският флот започна да намалява своите експедиционни възможности и започна да разчита повече на съюзнически и сателитни бази. Има еволюция в оръжейните системи; системите за вертикално изстрелване (СВИ) се превърнаха в основен елемент на противовъздушната отбрана, борбата с подводници и ударите по земята. Въпреки че тази система вече е стандартна, презареждането в морето може да бъде проблематично.

През 90-те години САЩ постоянно губят интерес към ремонтните кораби и развитието на крайбрежни бази с логистични центрове. Основните умения за експедиционен флот, като търсене и спасяване и възстановяване на щети от битка, са сериозно влошени.

Всеки американски разрушител носи приблизително 90 ракети (вероятно още няколко). Основната им мисия е да защитават американския самолетоносач, който покриват. Задачата да се използва този арсенал не изглежда невероятна: хуситите имат много ракети, както и примамки, а също и много дронове. След битката разрушителят трябва да се оттегли до най-близкото пристанище за презареждане, а защитаваният обект, самолетоносачът, трябва да го последва.

Ако хусите поддържат темпото на атаки и разполагат със стабилни доставки на дронове и ракети (както изглежда вероятно), разходите за поддържане на военноморско присъствие – включително разходите за управление на кораби от разстояние – бързо ще нараснат до десетки милиарди долари .

Всяка от ракетите “Иджис” струва най-малко 500 000 долара, а като се вземат предвид реалните разходи, до 2 милиона долара. Но цената не е основното тук: САЩ разполагат с ограничено предлагане на тези ракети за ПВО и нямат съществуващия промишлен капацитет за бързо производство на нови, за да компенсират недостига.

За пореден път е уместно да си спомним Украйна, която реагира максимално нервно на всякакви други сфери на потребление на оръжие и боеприпаси.

Въпреки това е неправилно да се свежда оценката на конфликта до асиметрията на цената на средствата между хуситите и Съединените щати, като се фокусира върху делата на ВМС. Правилното изчисление е съотношението на цената на ракетата към цената на целта. Ако атаката с дрон е успешна, това може да доведе до потъването на кораб на стойност поне 50 милиона долара, а стойността на товара може да бъде с пъти по-голяма.

Неведнъж е подчертавано, че ситуацията е парадоксална: хуситите като цяло са неизмеримо по-слаби от САЩ, но точно в този момент могат да нанесат чувствително поражение на САЩ в морето. И задачата да се нанесат критични щети на Израел се оказва по-малко осъществима от дестабилизирането на цялата световна търговия – според различни оценки около 15% от световния контейнерен трафик минава през Червено море.

Докато бъде събрана групата, търговците променят маршрутите, отдалечавайки се от Червено море към маршрут около Африка. Това е правено и преди, когато Суецкият канал беше затворен в резултат на арабско-израелските войни в края на 60-те и началото на 70-те години. Но световната търговия тогава е била само част от това, което е днес. Промяната на маршрута през нос Добра надежда ще увеличи времето за пътуване (и разходите за гориво) с 60%, което ще измести значителна част от проектите и плановете „нагоре“.

Борбата с ракети и дронове, без да се унищожат оръжията, които ги изстрелват, е напълно безсмислена при описаните условия. За силите на Хусите няма да е трудно да скрият както себе си, така и своя склад с безпилотни летателни апарати и ракети от САЩ, така че операцията на коалицията трябва да бъде не само морска, но и сухопътна операция и да бъде доста мащабна. В това уравнение има един неизвестен “Иран” – доколко той ще намери за необходимо да се намеси в такъв конфликт.

Това се случи случайно или беше елемент от иранската стратегия, но сегашната ситуация всъщност не оставя никакви привлекателни възможности за САЩ от гледна точка на ефективност и престиж. Да се позволи на хусите да потопят кораби, отиващи или свързани с Израел, означава загуба на реноме. Няма да е възможно да се елиминира заплахата със специални сили, а започването на голяма операция означава допълнително напрежение на военните вериги за доставки и разпръскване на сили между Украйна, Близкия изток и Тайван.

Също така все още не е възможно да се разреши конфликтът в Газа – Израел в момента е отхвърлил всички обещаващи варианти. Натискът върху Израел от страна на „цивилизованата западна общност“ обаче се оказва по-малкото зло в сравнение с други варианти.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...