Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

ВОЙНА

Целта на Израел е да колонизира и пороби Газа





Jerusalem Post: Ето го бъдещето на Газа, разкрит е стратегическият гамбит на Нетаняху

Първият етап включва създаването на цялостно израелско военно правителство в Газа, което да наблюдава хуманитарната помощ и да поеме отговорност за цивилното население по време на „преходен период“.

Едновременно с това на втория етап ще бъде формирана международна арабска коалиция, включваща Саудитска Арабия, Египет, Мароко, Обединените арабски емирства, Бахрейн и други.

Тази коалиция трябва да бъде част от по-широко регионално споразумение за нормализиране, подкрепящо създаването на „новата палестинска власт“.

Длъжностни лица, нито свързани с Хамас, нито пряко свързани с гвардията на президента на Палестинската власт Махмуд Абас (Абу Мазен), ще наследят управлението на Газа от Израел, завършвайки военната администрация.

Израел ще запази правото да провежда операции по сигурността в Газа, отразяващи операциите си на Западния бряг, когато възникнат оперативни нужди за противодействие на тероризма или терористичните инфраструктури.

Следващата фаза, зависеща от стабилизирането на Газа и успеха на новото образувание („новата Палестинска власт“), включва обширни реформи в Юдея и Самария по отношение на функционалността на Палестинската автономия, образователното съдържание и управлението на терора.

Потенциално бъдеще на палестинска държава

Ако този етап протече гладко в рамките на предварително определен период от две до четири години, Израел ще признае очертана палестинска държава в рамките на териториите на Палестинската администрация и ще обмисли прехвърлянето на допълнителни земи, които не изискват заселване, на тази държава.

Този таен план, измислен в Израел от това, което тук се нарича “група бизнесмени”, също беше споделен с официални американски лица. Сред тези бизнесмени няколко са тясно свързани с премиера Нетаняху, като един е особено близък.

Представлявайки пробния балон на Нетаняху, тази инициатива е в съответствие с ръководените от САЩ всеобхватни усилия за уреждане в Близкия изток, обхващащи Газа, Палестинската автономия и Саудитска Арабия.

Въпреки че Нетаняху не е пряко замесен в тези дискусии (делегирайки на доверения си съветник Рон Дермър), той активно препраща и обсъжда тези идеи, винаги в състояние да отрече прякото участие, като го приписва на „бизнесмени“.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Важно е да се отбележи, че този план е част от по-широката стратегия на Израел за „деня след това“, заедно с няколко други инициативи.

Тече съгласуване от ген.-майор. Расан Алиан, координаторът на правителствените дейности в териториите, заедно с Цахал и Шин Бет (Израелската агенция за сигурност), всеки разработва своите съответни планове.

Този подход е типичен за метода на Нетаняху: разполагане на множество пратеници за паралелни мисии, докато самият той остава неангажиращ. Схемата на бизнесмените е основният план, който Нетаняху разглежда, но от „безопасно разстояние“, типично за неговия стил.

Например в началото на последното десетилетие Нетаняху тайно се ангажира с продължителни преговори с Абу Мазен чрез „Лондонския канал“, посредничеството на тогавашния му довереник, адвоката Ицхак Молчо, и личния представител на Абу Мазен, Хюсеин Ага. Нетаняху потвърди пред президента Обама, че провежда тази писта с негово съгласие, но спазва “безопасно разстояние”.

Този подход по-късно беше интегриран в преговорите, водени от държавния секретар на САЩ Джон Кери с Израел и Палестинската администрация, които завършиха с подробно американско предложение за палестинска държава – предложение, с което Израел се съгласи, докато Абу Мазен все още не е отговорил.

Остава въпросът: може ли Нетаняху да се насочи към историческо действие, което да приключи конфликта в Газа и да проправи пътя за бъдеща палестинска държава заедно с забележително мирно споразумение със Саудитска Арабия?

Шансовете изглеждат против това, като се има предвид историята на Нетаняху за изоставяне на подобни инициативи, преди да бъдат реализирани.

Въпреки това е важно да запомните, че Нетаняху е наясно, че времето му е ограничено. Настоящото му наследство е помрачено от клането на 7 октомври, безпрецедентно бедствие от основаването на държавата.

Едно движение към споразумение със Саудитска Арабия и напредък на палестинския фронт може да промени разказа, който той оставя след себе си, макар и в трудни времена. Решението е негово.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за “геоикономическата бомба на 2024 г.”: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...