Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

НОВИНИ

Защо не могат да отместят кораба, запушил Суецкия канал





Броят на чакащите кораби на южния вход на канала кораби нараства експоненциално

Огромният контейнеровоз, който буквално запуши Суецкия канал и доведе до поскъпване на петрола в глобален мащаб, е заседнал в седименти.

Дългият близо 400 метра кораб е напълно натоварен и чудовищната му маса от 200 хиляди тона превръща в сериозен проблем засядането му в наносите край десния бряг на ключовия воден път.

Юкито Хигаки президент на японската компания собственик обяви, че вероятно в събота наносите ще бъдат изчистени в достатъчна степен, така че контейнеровозът да заплава отново.

В момента 10 влекача почистват Суецкия канал на мястото на инцидента. В същото време повече от 200 големи кораба чакат в Червено море.

“Корабът не пропуска вода. Няма проблем с кормилото и витлата. След като го отместим ще може да плава”, посочи Хигаки на пресконференция в Япония. “Продължаваме работата по премахване на утайките с допълнителни инструменти за драгиране.”

Специализиран смукателен багер, който може да премества 2000 кубически метра материал на всеки час, пристигна на мястото в четвъртък.

Броят на чакащите кораби на южния вход на канала кораби нараства експоненциално, след като контейнеровозът се завъртя и запуши напречно водния път във вторник. През дългия 193 км Суецки канал минава около 12% от световния търговски трафик – основно суровини от Азия и Австралия и петрол от Близкия Изток.

Алтернативният маршрут е около нос Добрата надежда в южния край на Африка, но отнема две седмици повече, а и рисковете, свързани с бури, са много по-големи.

Съветник на президента на Египет заяви, че се надява ситуацията да бъде решена в рамките на два до три дни.

Според експерти обаче ако се наложи контейнерите да бъдат разтоварени насред пустинята на Египет, за да се олекоти контейнеровозът и да излезе от наносите, операцията може да продължи седмици.





Може да Ви хареса