Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Байдън спря износа на природен газ за Европа





Президентът на САЩ Джо Байдън нареди спиране на износа на втечнен природен газ от нови проекти в страната, позовавайки се на потенциалния им принос за изменението на климата. Енергийните разходи в Европа скочиха, след като много от държавите преминаха от руски газ към американски втечнен природен газ заради войната в Украйна, но Байдън настоява, че континентът в момента не се нуждае от допълнителни доставки.

Паузата ще позволи на Министерството на енергетиката на САЩ да актуализира икономическите и екологичните насоки, които използва при одобряването на нови лицензи за износ, и ще продължи няколко месеца.

„През този период ще разгледаме внимателно въздействието на износа на втечнен природен газ върху енергийните разходи, енергийната сигурност на Америка и нашата околна среда“, каза Байдън в изявление в петък. Президентът добави, че паузата „вижда климатичната криза такава, каквато е: екзистенциалната заплаха на нашето време“.

Според Белия дом приблизително половината от американския износ на втечнен природен газ е отишъл в Европа през миналата година, а САЩ са надхвърлили годишните си цели за доставка в ЕС за последните две години. „Днешното съобщение няма да повлияе на способността ни да продължим да доставяме втечнен природен газ на нашите съюзници в близко бъдеще“, заяви Байдън.

Европа в момента разчита основно на доставките на газ от САЩ. Германия, е „в особено трудна ситуация“, след като се отказа от руските доставки на газ, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек пред депутатите в Бундестага миналата седмица. Преди налагането на санкциите на Москва заради конфликта в Украйна Германия получаваше 40% от вноса си на газ от Русия. Замяната на това гориво с втечнен природен газ от САЩ, както и на енергия от Норвегия и Холандия, доведе до покачване на цената, като германското правителство отпусна субсидии, за да попречи на най-големите си индустриални фирми да напуснат страната.

Втечненият природен газ се транспортира на големи танкери до инсталации за регазификация, където се нагрява, за да се върне в газообразно състояние. Германия пусна в експлоатация три такива офшорни завода от началото на 2022 г. и планира да отвори още три през следващите месеци. САЩ също така изградиха своята инфраструктура за износ на втечнен природен газ, за да се справят с нарасналото търсене, включително проекта Calcasieu Pass 2 в Луизиана, който след като бъде сертифициран, ще бъде най-големият експортен терминал в страната.

Пускането на съоръжението Calcasieu Pass 2 обаче ще бъде спряно за неопределено време от заповедта на Байдън. Тъй като половината от продукцията на терминала ще отиде в Германия, говорител на инвеститора на проекта, Venture Global, заяви пред Ройтерс, че паузата ще изпрати „опустошителен сигнал към нашите съюзници, че вече не могат да разчитат на САЩ“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?





Може да Ви хареса

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...