Connect with us

Hi, what are you looking for?

ВЕСТНИК УТРОВЕСТНИК УТРО

СВЯТ

Испанският съд анулира независимостта на Каталуния





Испанският Конституционен съд официално анулира едностранната декларация за независимост на Каталуния. Това не е неочаквано, след като документът вече беше обявен за невалиден и от друг съд.

А в самата Каталуния – основни шосета и магистрали бяха блокирани от протестиращи, които искат независимост за автономната област. Това се случи след призив за обща стачка в областта. Стигна се и до намесата на полицията, която разгони демонстрантите, за да освободи пътищата.

Стачката в Каталуния е по призив на един от синдикатите, който иска независимост за автономната област.

Основната работодателска организация в Каталуния обяви, че зад социалните искания се крият политически, което е забранено от испанската конституция.

Междувременно, отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон разкритикува Евросъюза за подкрепата му за действията на официалната власт в Испания.

А белгийският премиер Шарл Мишел отрече, че в страната му има правителствена криза заради присъствието на бившия каталунски президент.

До изявлението на Мишел се стигна, след като коалиционният му партньор – фламандската партия, изрази подкрепата си за Пучдемон.





Може да Ви хареса